Počeo „Limes“ Kongres arheologa u Viminacijumu 1Foto: Wikipedia

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, nekadašnjoj metropoli rimske provincije Gornje Mezije nadomak Kostolca, počeo je Međunarodni 24. LIMES Kongres u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda koji okuplja vodeće naučnike sa svih meridijana.

Arheolozi koji će dolaziti u Viminacijum smenjivaće se u tri grupe a prva grupa je već pristigla. Naučni radovi obavljaće se u 4 sesije, koje će se odvijati u okviru Naučno-istraživačkog centra Domus Scientiarium i novoizgrađenog Limes Parka u Arheološkom parku „Viminacijum“ do 9. septembra.

Očekuje se dolazak više stotina svetskih istraživača iz 45 zemalja, sa prostora svih 6 kontinenata, koji se bave vojnim aspektima rimskog društva i države. Veliki broj naučnika biće smešten u rekonstruisanom legijskom logoru, a boraviće u vojnim barakama, čiji izgled odgovara onima od pre 2.000 godina.

Deo učesnika biće smešten u Naučno-istraživačkom centru i Limes parku, a ostali će boraviti u privatnim smeštajima i hotelima u okolnim mestima, Požarevcu i Velikom Gradištu.

Uvodno predavanje ovog događaja, a ujedno i svečano otvaranje Kongresa, održano je 2. septembra, u Sali Heroja, na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Podsećanja radi, direktor Arheološkog instituta SANU dr Miomir Korać, koji rukovodi radovima u Viminacijumu, podseća da je pre godinu i po u Vašingtonu boravila grupa srpskih istraživača koji se bave bionaukama, matematičkim naukama i arheologijom kada su se američki arheolozi zainteresovali za Viminacijum.

Korać je najavio dolazak elitnih istraživača iz najvećih američkih laboratorija i dekani fakulteta sa kojima će biti organizovana radionica posvećena bazama podataka u arheologiji, bio i matematičkim naukama.

Prvog dana, prema rečima Koraća, američke istraživače će u Viminacijumu upoznati sa domenima arheologije u bazama podataka, pošto Viminacijum ima na stotine hiljada predmeta i dobar je primer za to. Program naredna dva dana biće organizovan u Palati Srbije gde će im se pridružiti još 300 istraživača sa šireg prostora Balkana.

Korać je naveo da je NSF odobrio 100.000 dolara za putne troškove i boravak svojih istraživača.

-Obično daju daleko manje sume. Sličan događaj su organizovali pre dvadesetak godina u Izraelu i to je nešto što je jedinstveno, istakao je Korać, ocenivši radionicu „Data science“ kao jedinstven naučni događaj i priliku za susret sa američkim naučnicima.

Interesovanje američkih naučnika za dolazak u Srbiju, Korać je objasnio činjenicom da je Viminacijum u arheologiji jedinstven model kako treba razvijati arheološki lokalitet.

-Na lokalitetu Viminacijum vrše se dugotrajna arheološka iskopavanja. Samo smo iskopali 14.000 grobova i samo u njima imamo stotinak hiljada predmeta, a predmeti koji su vezani za istraživanje grada i okoline grada predstavljaju na stotine hiljada novih artefakata koji ulaze u baze. To su velike baze i sa američkim stručnjacima ćemo razgovarati kako da ih učinimo vidljivijim, izjavio je Korać.

On je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje sa vodećim istraživačima iz oblasti arheologije.

-Dolaze istraživači iz Viskonsina, sa Pen Stejta, iz Vašintona, Utaha, sa različitih strana Amerike i ovde ćemo im predstaviti šta mogu da očekuju od budućih iskopavanja u Viminacijumu. Imamo dokaze o postojanju foruma, carske palate, hipodroma, sve su to veliki obkjekti i siguran sam da ćemo pojedine od tih istraživača zainteresovati za zajedničku saradnju, izjavio je nedavno Korać.

Prilog je deo projekta “Ljubičevo, ‘Živanović’ i Viminacijum – brendovi za ponos” koji se sufinasira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari