Početak u znaku Lazara Ristovskog 1

Treće festivalsko veče na ovogodišnjim 51. Filmskim susretima bilo je rezervisano za već više puta nagrađivani film „Dobra žena“, inače rediteljski debi glumice Mirjane Karanović, i „Igru u tami“, ljubavnu priču rađenu po pripoveci Ive Andrića „Aska i vuk“.

 U vreme zaključenja ovog izdanja neizvesno je bilo „samo“ gde će se organizovati projekcije – na tradicionalnoj Letnjoj pozornici u Tvrđavi ili „u nekom zatvorenom prostoru“, što je zavisilo od toga da li će padati kiša, koju su predhodno najavili i meteorolozi i nebo nad Nišem.

Publika je za glumca i prve i druge festivalske večeri izabrala Lazara Ristovskog, koji je imao zapažene role u filmu „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića, prikazanog u subotu, odmah po svečanom otvaranju festivala, i u filmu „S one strane“ Zrinka Ogresta, prikazanog u nedelju, druge večeri. Ristovski je za sada trostruki „niški“ laureat, pošto mu je prve festivalske večeri uručena i nagrada „Pavle Vuisić“, koju Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje za doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, a nezvanično se smatra „srpskim Oskarom“. Prve festivalske publika je mogla da vidi i film „Sporazum“ u režiji Predraga Radonjića, a druge „Procep“, koji potpisuje reditelj Dejan Zečević.

Za razliku od tradicionalno „verne“ publike, koja je i ove godine napunila Letnju pozornicu, glumci za sada nisu masovnije došli na Susrete, inače jedini glumački festival u ovom delu sveta. Na svečanom otvaranju bilo ih je nešto više od trideset, a nakon projekcije filma „S druge strane“ publici se poklonio samo Ristovski jer nijedan glumac iz Hrvatske nije došao u Niš. Organizatori su manjak „izvođača glumačkih radova“ objasnili i činjenicom da se u Beogradu upravo snima nekoliko televizijskih serija, u kojima su mnogi od njih angažovani, najavljujući veću glumačku posetu narednih dana.
Ovogodišnji „miljenik“ kolega i niške publike, Ristovski, rekao je juče na konferenciji za novinare, tematski posvećenoj filmu „S one strane“, da umalo nije prekinuo rad na njemu, jer reditelj i scenarista nisu želeli da mu precizno objasne kako vide i šta očekuju od lika koji igra, a „glumci vole konkretno štivo“. Na sreću, nije to uradio, pa je između ostalog za tu ulogu nagrađen i Zlatnom arenom na nedavno održanom Pulskom festivalu. Ristovski je juče ocenio da je film „S one strane“, koji inače govori o posledicama koje je rat ostavio u Hrvatskoj,“fer“ i da „nije navijački“.

– Svaki rat je težak i kad prođe ostavlja pustoš. Ostaju velike posledice i na fizičkoj, ali i na emotovnoj geografiji. I likovi u ovom filmu su usamljeni i tužni. Film pokazuje kako Hrvatska gleda na ljude koji su u srodstvu sa Srbima koji su osuđeni za ratne zločine. Hrvati i dalje u takvim životnim situacijama imaju strah i negativan odnos. Deca tog oficira JNA su prošla kroz velike probleme…- rekao je Ristovski.

Miloš Radović, scenarista i reditelj filma „Dnevnik mašinovođe“, predhodnog dana, na konferenciji za novinare, kazao je da je lik Ilije pisao upravo prema Ristovskom, kome pripisuje zaslugu što je ostao u filmskoj umetnosti. Nakon što je video film, Ristovski mu je rekao da mu se čini da je filmski Ilija mrzovoljan, a da on lično nije takav, na šta mu je Radović, inače njegov prijatelj, odgovorio da je on još gori od lika koji igra. Reditelj je kazao da je film neka vrsta omaža njihovim precima.

– I Laza i ja potičemo iz porodica mašinovođa. Moj deda mašinovođa je radio u Nišu, imao je kuću na 500 koraka od Nišave. Lazi je otac takođe bio mašinovođa. Hteli smo da im se na neki način odužimo i dali smo sve od sebe da snimimo ovaj film. Pripremali smo ga pet ili šest godina, razgovarali sa mnogo mašinovođa… Film govori o teškoj temi, ali smo mi sa malo humora i dosta ljubavi, kroz dirljiv i nežan pristup, ukazali na stražna pitanja u životu svakog mašinovođe – rekao je Radović, izražavajući „sve moguće komplimente“ za nišku publiku, koja je film odlično i razmela i prihvatila.

Do kraja festivala za glumačke nagrade će se boriti i glumački protagonisti filmova „Otadžbina“, „Pored mene“, „Smrdljiva bajka“, „Inkarnacija“, „Braća po banine linije“ i „Vlažnost“. Odluku o tome ko je ove godine ostvario najbolje uloge, i ko će dobiti Gran pri, Caricu Teodoru i Cara Konstantina, doneće žiri kojem predsedava glumica Sloboda Mićalović, a članovi su Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović. Svetla na Letnjoj pozornici ugasiće se u petak 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari