Početak uz filmove Ljubiše Samardžića i Puriše Đorđevića 1Foto:Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović svečano je otvorio 64. Martovski festival, odnosno Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Mladenović je tom prilikom poručio da je grad Beograd veoma ponosan na činjenicu da se Martovski festival održava 64. godinu zaredom.

Zamenik gradonačelnika je istakao da su pored grada Beograda, festival značajno finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, kao i kompanija „Lukoil“.

– U pitanju je jedan od festivala koji zaista predstavljaju simbol našeg grada. Trudimo se da to održimo i ove godine smo, zajedno sa Domom omladine Beograda koji je organizator, kao i novim umetničkim direktorom, uspeli da stavimo akcenat na domaći dokumentarni film. Nadam se da će publika biti zadovoljna sa četiri festivalska dana, kao i da će Beograđani i gosti našeg grada u velikom broju posetiti festival i uživati ne samo u filmu, već i koncertima i radionicama – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, studenti svih fakulteta Univerziteta u Beogradu sa indeksom mogu da uđu besplatno na sve projekcije.

– To je nešto što će značiti za budućnost srpskog filma. Nadam se da smo pogodili sa koncepcijom i da ćemo na ovaj način nastaviti da negujemo tradiciju srpskog dokumentarnog filma – ocenio je Mladenović.

Organizatori su izrazili zahvalnost gradu Beogradu, kao i ostalim pokroviteljima festivala, među kojima je bila i Turistička organizacija Beograda. Pre projekcija na otvaranju festivala dodeljena je nagrada za životno delo dokumentaristi Miroslavu Bati Spasojeviću.

Umetnički direktor festivala Boban Stojanović je rekao da je velika čast i odgovornost biti umetnički direktor najstarijeg srpskog festivala.

– Zahvalan sam na pruženoj prilici. Novim konceptom smo želeli da se oslonimo na dosadašnju tradiciju, ali da u isto vreme širom otvorimo vrata novim snagama. Naš cilj je da festival obuhvati godišnju produkciju nacionalnog dokumentarnog i kratkog filma. Imamo šest kategorija – dokumentarni film do 50 minuta, dokumentarni film preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani film, eksperimentalni film i inostrani kratki igrani film – rekao je Stojanović.

Ovogodišnji festival otvoren je projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića i LJubiše Samardžića. Publika će na početku imati priliku da pogleda kratki film „Bunker 93“ u režiji Đorđevića, kao i „Panta rei“, dokumentarni prikaz jednog vremena, kroz svedočanstvo glumca i reditelja LJubiše Samardžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari