Foto: Wikipedia

Početak projekta obeležen je večeras prijemom u Skupštini grada, čiji su domaćini bili NJ. e. Julia Feeny, ambasadorka Australije u Srbiji i gradski menadžer Goran Vesić.

Arheološki tim sa Univerziteta u Sidneju predvodi profesor Rimske istorije i arheologije na ovom univerzitetu Ričard Majls. „Kada sam iz Britanije došao u Australiju i održao tamo svoje prvo predavanje, bilo je prisutno preko 400 ljudi, što je zaista zadivljujuće“, kaže za Danas profesor Majls.

„Mislim da ključ za veliko interesovanje australijske javnosti leži u tome što je Australija zemlja migranata. Smatram da arheologija treba da bude dostupna svima. Svakome treba objasniti prošlost.

Nije istina da je prošlost uvek zanimljiva, treba ljudima objasniti zašto je interesantna“, kaže nam profesor Majls, sa kojim ćemo opširniji razgovor objaviti u jednom od narednih brojeva. Cilj saradnje jeste osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe. Treba reći i to da je priča o ovom nalazištu veoma zanimljiva.

Naime, krajem devetnaestog veka na imanju Petra Glaca, po kom nalazište i dobija ime, pronađeni su ostaci izuzetne antičke građevine. Iskopavanjima, koja su kasnije usledila, otkriveni su nalazi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjeni od skupocenih vrsta kamena. Geofizičkom metodom snimanja terena 2014. godine utvrđeno je da se ostaci antičke građevine prostiru na površini od čak četiri hektara.

Glac se nalazi na tri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem trećeg i u četvrtom veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva. U svojim spisima o rimskim vladarima pisac Aurelije Viktor navodi da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi dolaze do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

Projekat „Glac“ podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti. Planirano je i otvaranje arheološkog parka sa ciljem da se najsavremenijim metodama predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.