Početna tačka za suočavanje sa prošlošću 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Ideja za naziv Radovanovićevog biografskog romana koji govori o uzrocima i posledicama rata i ratnih zločina na Kosovu tokom NATO bombardovanja, proizašla je iz upozorenja da pazi šta će reći na dan ubistva Slavka Ćuruvije, jer je dobro kotiran na spisku, na šta se on nasmejao.

Naslov romana koji je istovremeno objavljen u Beogradu, Prištini i Zagrebu stoga označava crni humor, a termin se može naći i u psihologiji i psihijatriji.

Učesnici promocije složili su se da Smeh pod vešalima na svojevrstan način može doprineti smanjenju međunacionalnih tenzija i netrpeljivosti. U razgovor su se posredstvom interneta uključili Valjbona Petrovci i Nora Ahmetaj iz Prištine, Božo Kovačić iz Zagreba, Ademir Kenović i Adil Kulenović iz Sarajeva i Latinka Perović iz Beograda, a uživo su pored autora govorili Vesna Rakić Vodinelić i Blagoje Grahovac. Svako od njih istakao je se o knjizi ne može govoriti van konteksta rata u Ukrajini, te da je promocija posvećena „onima koji trenutno žive pod bombama“. Predstavljanje svoje knjige Radovanović je započeo čitanjem poglavlja u kome vodi razgovor sa Zoranom Đinđićem u trenutku kad je postao premijer Srbije.

Pijanistkinja i jedna od junakinja romana, Valjbona Petrovci naglasila je da je smelost izneti u javnost činjenice koje se nalaze u knjizi, imajući u vidu da u Srbiji vlada informativni mrak kad je reč o situaciji na Kosovu. Istraživačica Nora Ahmetaj okarakterisala je roman kao odličnu početnu tačku za iskreno suočavanje sa prošlošću i „udar koji vraća sećanje koje je krenulo da bledi“.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić primetila je da je Srbija postala zemlja u kojoj je bogohuljenje reći da je u Srebrenici počinjen genocid, da Kosovo nije u sastavu Republike Srbije, te da je zato ova knjiga važna. Ona je roman ocenila kao pošten i hrabar. „Ova knjiga je poštena i hrabra zato što ništa ne uvija u izvinjavajuće oblande. Autor se trudi da posmatra činjenice onakve kakve jesu, bez obzira na čijoj strani nastupa“, zaključila je i dodala da je problem u širini publike do čijih glava će ova knjiga doći jer se promocije odvijaju u uskim krugovima ljudi.

Promociji je prisustvovala i kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije Moramo Biljana Stojković, a Radovanović je promociju završio rečima – „Sutra ćemo učiniti ono što moramo“. Najavio je, takođe, promocije u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari