Počinje 2. Noć arhitekture 1Foto: Sajt Arhitektonski fakultet

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu danas, 1. oktobra, u 18 časova biće otvorena 2. Noć arhitekture koju su zajednički organizovali Ambasada Slovačke Republike u Beogradu i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Noć arhitekture je jednodnevni format nastao povodom obeležavanja Svetskog dana arhitekture u vidu izložbi, predavanja, radionica posvećenih arhitekturi u najširem smislu i usmerenih na promociju i pokazivanje širine i obima ove delatnosti široj kulturnoj javnosti. Ovogodišnja tema je “Zelena arhitektura i ekološko stanovanje“, a svoje izložbe će predstaviti osam država – Australija, Austrija, Danska , Hrvatska, Izrael, Poljska, Srbija i Slovačka.

Tokom 2. Noći arhitekture biće prikazana „Rešenja iz Kopenhagena“, koja se bave održivim urbanim rešenjima primenjenim u prestonici Danske, koja je međunarodno poznata po svom zelenom profilu, kao i svom vođstvu i izuzetnosti na polju integralnih urbanističkih rešenja. Izložba „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ prikazuje modernu arhitekturu u Tel Avivu, koji je poznat i kao Beli grad. Slovačka će prikazati model „Ekokapsule“ – savršeno funkcionalne i ekološki prihvatljive „pametne“ mikro-kuće, koja dozvoljava da ostanete na udaljenim mestima, bez infrastrukture, s luksuzom kao u hotelskoj sobi. Tim studenata Arhitektonskog fakulteta predstaviće multifunkcionalni, energetski efikasan i samoodrživ paviljon TWIST BOX, a Poljska će prezentovati „Zeleno i održivo stanovanje – Robert Konieczny“.

Panel okrugli sto „Arhitektura za  bolji svet“ održaće se u 20 časova a učesnici su: Doc. dr. Luka Korlaet, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Kabinet za stambene zgrade; Nenad Mitošević, Head of Commercial Section, Ambasada Danske u Srbiji; Donna Luckman, CEO, ATA – Alternative Technology Association.

Sve izložbe biće instalirane na drugom spratu Arhitektonskog fakulteta, a posetioci će moći da ih pogledaju 1. oktobra od 18 do 01 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari