Počinje Festival koreografskih minijatura pod sloganom "Izvolite i hvala" 1Foto: Stanko Đalić

Pod sloganom IZVOLITE I HVALA održava se 26. Festival koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Glavni program festivala, međunarodno takmičenje koreografa, će se odigrati na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, 8. novembra sa početkom u 20 časova, kada će se domaći i strani koreografi nadmetati za festivalske nagrade.

O pobednicima će odlučivati stručni žiri: Petar Đorčevski, prvak baleta SNG Ljubljana, igrači savremene igre i koreografi Tamara Pjević, Tijana Prendović, Ognjen Vučinić, kao i rediteljka Isidora Goncić.

Pored tri novčane nagrade, tu je i plaketa „Aleksandar Izrailovski“, koja se dodeljuje za inventivnost, kao i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz, te nagrada žirija kritike koji ove godine čine: dr Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka, Biljana Lijeskić, novinarka, i Iva Ignjatović, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na ovom festivalu dodeljuje se jedinstvena nagrada Ohrabrenje koreografu iz Srbije.

Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji.

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da na sceni „Raša Plaović“ 13. novembra pogleda premijerno izvođenje dve jednočinke prošlogodišnjih dobitnika nagrada Ohrabrenje.

Plesnu predstavu „Hibrid“ potpisuje Marina Aranitović, dok su drugu jednočinku pod nazivom „Iz drugog ugla“ kreirali Anđela Žugić i Predrag Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari