Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće svečano otvoren večeras u 19.30 u Puls tetaru u Lazarevcu nakon čega će ansambl pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara izvesti predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u režiji Miloša Jagodića.

Ovo je prva od osam predstava koje će se do 20. maja takmičiti u glavnom programu. U konkurenciji su i: „Jedan čovek, dvojica gazda“ Ričarda Bina u režiji Nebojše Bradića (Kragujevac), „Purpurno ostrvo“ Mihaila Bulgakova u režiji Ane Đorđević (Kruševac), „Sunce tuđeg neba“ Milovana Mračevića (Lazarevac), „Mali Geza“ Janoša Haja u režiji Stevana Bodrože (Pirot). Za nagrade se takmiče i „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Ive Milošević (Užice) i „Mladi Staljin“ Džona Hodža u režiji Nebojše Bradića (Šabac). Selektor 49. izdanja festivala pozorišta „južno od Beograda“, koji se naizmenično održava u gradovima Srbije, bio je dr Milivoje Mlađenović.

Ovogodišnji Festival „Joakim Vujić“, pored zvaničnog, realizovaće još dva programa takmičarskog karaktera: Mali Joakim i OFF Joakim, kao i nekoliko promocija knjiga i likovnih programa, a poseban segment činiće program Joakim u gostima, koji podrazumeva gostovanje predstava učesnica u susednim gradovima: Aranđelovac, Valjevo, Lajkovac, Ub, Mladenovac.

U „off programu“ publika u Lazarevcu videće predstave: „Slučajna smrt jednog pritvorenika“ (Vranje), „Priča“ (koprodukcija Užice/Kraljevo), „Slika“ (Leskovac), „Pola-pola“ (Pirot) i „Čišćenje idiota“ (Kraljevo). Za festival se zvanično prijavila 21 predstava (iz 12 od ukupno 13 repertoarskih pozorišta koliko deluje na teritoriji Republike Srbije, ne računajući Beograd i AP Vojvodinu). O nagrađenima će odlučivati žiri u sastavu: dramaturg Uglješa Šajtinac, kostimografkinja Biljana Krstić i rediteljka Snežana Trišić.

Poslednje večeri u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Svet“ Branislava Nušića u režiji Milice Kralj (Niš).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari