Počinje peti Boljšoj festival na Mećavniku 1

Gosti festivala biće violinista Roman Simović, jedan od vodećih svetskih mecosoprana mlađe generacije Milijana Nikolić kao i violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će koncerte održati u večernjim satima dok će tokom dana držati master radionice mladim muzičarima.

Druge festivalske večeri premijerni nastup u Srbiji imaće klavirski kvintet Romana Simovića koji je posebno oformljen za Peti festival ruske muzike „Boljšoj“. Kvintet čine violinista Robert Lakatoš, violistkinja Milena Simović, violončelista Tim Hju, violončelistkinja Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milošević.

Za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije od 13 – 17 godina i 18 – 25 godina, takmičiće se više od 60 studenata i učenika muzike iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Peti Boljšoj festival uneće još jednu novinu u svoj program pod nazivom „Dijalog talenata“ u okviru koje će univerzalne „reči“ muzike razmenjivati po četiri mlada talenta Rusije i Srbije. Već treću godinu zaredom Simfonijski orkestar Boljšoj koji čine ostvareni muzičari i studenti muzičkih akademija nastupaće pod dirigentskom palicom našeg proslavljenog maestra Srboljuba Dinića. Kao specijalno iznenađenje za učesnike festivala kao i posetioce Mećavnika poslednje večeri festivala, 15. jula, koncert će održati Riblja čorba.

„Na mestu gde su bili rovovi i gde su bugarski vojnici stigli u Prvom svetskom ratu, dakle na mestu gde se ratovalo, večeras će biti otvoren peti festival Boljšoj gde se neće ratovati, nego svirati Čajkovski i u toliko je to jedan mali pravi jubilej“, izjavio je osnivač festivala i režiser Emir Kusturica.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija „Gasprom njeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.

„Festival ruske muzike „Boljšoj“ je značajan događaj kulturnog života Srbije i jedan od najvećih kulturnih projekata programa socijalnih investicija „Gasprom njefta“ u zemlji. Originalni format i učešće zvezda klasične muzike doprinose razvoju muzičkih, duhovnih i ljudskih veza između Srbije i Rusije i stvaraju jedinstveni društveno-kulturni prostor dveju bratskih zemalja“, istakao je član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj.