Podrška Centru "Srce" 1

Koncert podrške Centru „Srce“, u kulturnoj stanici Eđšeg, večeras počinje u 19 časova.

Pop hor RADIO i Inicijativa Cracker nastavljaju sa dobrotvornim nastupima horova i novosadskih autora, a ovog puta su odlučili da pomognu Centar Srce, kojem je trenutno potrebna podrška, kako bi nastavilo da radi korisne stvari.

– Pozivamo sve da nam se priključe, kako bismo od prodatih ulaznica prikupili što više sredstava. Zapravo, ni nemamo karte, već koliko ko može neka na ulazu priloži. Sa nama su i specijalni gosti iz Slovenije, Pop zbor, a pored njih i pop hora „Radio“, nastupaju: dečiji hor „Čarobna frula“, Vladimir Bajić i Duško Domanović – poetsko-muzička kontrakcija, Klapa Suton scene i Hor Gimnazije „Svetozar Marković“, ističu organizatori.

Kao Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva „Srce“ je neprofitna, volonterska, nevladina organizacija koja nastoji da kroz svoj rad pruži pomoć osobama u krizi. Čine ga volonteri i volonterke, koji putem telefona, mejla i čet servisa razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni i – slušaju ih. Tokom godine oni odgovore na čak 5.000 poziva i poruka osobama koje prolaze kroz krizu. Pružaju podršku, saosećanje i siguran prostor u bolnim trenucima. Garantuju anonimnost i poverljivost, zato što veruju da svaki čovek ima prava da sam odlučuje o svom životu, čak i ako odluči da ga okonča.

Organizatori su pop hor RADIO i CRACKER – inicijativa nastala 2017. godine, sa ciljem da promoviše, kako pisce iz zemlje i regiona, tako i stvaraoce iz ostalih oblasti umetnosti. Vođena vrednostima solidarnosti i aktivizma, Inicijativa gradi mrežu podrške stvaraocima koji su se našli ispod radara izdavača i institucija kulture, te doprinosi očuvanju nezavisne kulturne scene Novog Sada. Ne procenjuje delo, već ga, uz saradnju sa medijima i ostalim subjektima koji dele vrednosti Crackera, prati na putu do publike. Takođe, stvaraoce poziva da se aktivno uključe u zajednicu i doprinesu, svako u svojoj oblasti, u rešavanju lokalnih problema, i podrže vulnerabilne grupe. Inicijativa iza sebe ima desetine i desetine novosadskih promocija knjiga, i tri humanitarne akcije (Lanac solidarnosti, i dve akcije „Živeti uspravno 0,1%“) koje su okupile brojne pisce, muzičare, medije, fotografe, dizajnere, pa i institucije kulture.

U potrazi za adekvatnim prostorom

Danas, posle 28 godina rada, kao grad i društvo dozvolili smo da volonteri „Srca“ rade u jednoj prostoriji od 12 kvadratnih metara, u koju stane maksimalno dva računara i nekoliko stolica. Zbog toga na smeni, koja traje od 17h do 23h, ne može da bude više od dva volontera koja se javljaju na pozive i odgovaraju na poruke. Pored prostorija, Centru je potrebna i nova oprema. Prema podacima Portala „021“, trenutno u gradu postoji 77 praznih poslovnih prostora, a neki od njih mogao bi rešiti i probleme Centra. Tokom potrage za adekvatnijim prostorom, volonteri „Srca“ su se više puta obraćali gradskim čelnicima, i iako nikada nisu naišli na potpuno odričan odgovor, nikada im nije ponuđeno ni konkretno rešenje. Osim toga što ćete doći na ovaj koncert podrške, „Srcu“ možete da pomognete uplatom donacije na račun Vojvođanske banke: 355-0003200704148-37.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari