Podrška, konačno, i Dragojeviću 1Miroslav Terzić Foto: FoNet

Po 24 miliona dinara opredeljeno je za dugometražne igrane filmove „Ekskurzija“ Miroslava Terzića, „Mama“ Nikole Ležaića, „Inat“ Andrijane Stojković, „Štelovanje“ Nemanje Ćipranića, „Šifra Vuk“ Miloša Škundrića, a milion dinara manje za „Bilo jednom na istoku“ Srđana Dragojevića. „Ispod crte“ filmovi Gorana Markovića, Ognjena Glavonića, Bobana Skerlića…

Novi dugometražni igrani film „Ekskurzija“ reditelja Miroslava Terzića, drama o vršnjačkom nasilju po scenariju Vladimira Arsenijevića, dobiće podršku Filmskog centra Srbije u iznosu od 24 miliona dinara.

Ovo je odluka Upravnog odbora FCS, po predlogu konkursne komisije u kojoj su bili Darko Bajić (predsednik), Svetozar Cvetković, Srdan Golubović, Vladimir Kecmanović i Vladimir Vasiljević. Kako stoji u obrazloženju, Arsenijevićev „izuzetni scenario prati vizuelni aspekt filma koji najavljuje snažne prizore, uzbudljivu atmosferu i dovodi do dramskih sukoba i razrešenja“.

Podrška od 24 miliona čeka i reditelja Nikolu Ležaića za film „Mama“, duhovitu, instimističku priču „za suze i smeh, prepunu emocija“, kao i rediteljku Andrijanu Stojković, čiji se film „Inat“ bavi bolnim posledicama rata iz 90-ih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i jedan je od onih projekata koji, po oceni komisije, imaju najveći potencijal za prikazivanje na međunarodnim festivalima.

Na ovoj listi su i reditelj Nemanja Ćipranić sa krimi dramom „Štelovanje“, koja ima elemente društvene kritike, a nastala je po izuzetnom scenariju Strahinje Madžarevića, i reditelj Miloš Škundrić sa filmom „Šifra Vuk“. Ova višeslojna drama o čoveku koji je spreman da žrtvuje sve u svom životu sledeći neobjašnjivu pojavu NLO, ima i potencijal, kako je obrazložila komisija, da bude vizuelni spektakl kakav domaća kinematografija već dugo nije imala.

Na ovom konkursu (konačno) „prošao“ je i Srđan Dragojević sa filmom „Bilo jednom na istoku“, koga iz fonda FCS čeka 23 miliona dinara. Ovu kompleksnu filmsku priču o socrealističkoj diktaturi i njenom padu, koja iz perspektive tranzicije odigrane posle pada Berlinskog zida dobija veoma različite i protivurečne konotacije, Dragojević je, kako je zapisala komisija, pokušao i nije uspeo da realizuje u vreme kada je nesporno bila aktuelna. Ali, ispravljajnje nepravdi nanesenih pojedinim autorima i njihovim projektima ne može da bude ključni argument u odlučivanju, a najnovija kretanja u svetskoj kinematografiji pokazuju kako ova tema, u umetnosti i ne samo u njoj, ponovo postaje zanimljiva, kao nova „epoha“, ali ne samo u tom smislu.

„Ispod crte“ na ovom konkursu ostali su filmovi „Trpele“ Slobodana Skerlića i „Off World“ Lazara Bodrože (po oceni komisije, takođe imaju veliki potencijal, ali zbog velikog broja odličnih projekata ipak nisu mogli da dobiju podršku). Pažnju zavređuje, kako stoji u obrazloženju, i film „Doktor D“ Gorana Markovića, prevashodno zbog značaja autora, pa je komisija predložila UO FCS da formira posebnu komisiju za umetnike koji imaju izuzetan značaj u srpskoj kinematografiji.

Među filmovima koji moraju da čekaju naredne konkurse su „Pored tebe“ Stevana Filipovića, „Ćerka“ Vladimira Blaževskog, „Deca pevaju hitove“ Mine Đukić, „Antitalenti“ Radivoja Raše Bukvića, „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića…

Zanimljivo je da ovog puta nije „prošao“ i film „U senci rogova“ Ognjena Glavonića, koji je na ranijem konkursu FCS dobio podršku za razvoj scenarija, a nedavno i holandskog fonda Hubert Bals. On se preporučuje pažnji sledeće komisije, ali mu se kao minus stavlja „obimnost scenarističke građe“.

U kategoriji žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom podrška, po predlogu komisije: Dejan Stojiljković (predsednik), Tanja Bošković, Igor Stanković, Marko Čkonjević i Milan Stojanović, stiže projektima „Obuka“ (23,5 miliona dinara) rediteljke Stanislave Staše Koprivice, „Bibijaka i dobošar“ (22,5) Ivice Vidanovića i „Munje opet“ (14 miliona dinara) Radivoja Raše Andrića. Komisija je dala i preporuku UO FCS da se novac opredeljen za dva prvoplasirana filma umanji najmanje za pet odsto, i da se taj iznos „prebaci“ filmu „Munje opet“, što bi bilo značajno za početak njegovog finansiranja.

Bez podrške iz državne kase (opet) su ostali „Škartovi“ Srđana Dragojevića, kao i filmovi „Sekula ženi sina“ Dragoslava Lazića, „Hideout“ Lazara Bodrože, „Nosio je crnu traku“ Nemanje Ćeranića, „Stranputica“ Zorana Lisinca, „Ponovljeni proces“ Petra Ristovskog…

 

Miroslav Terzić: Nasilje nad svima nama

Posle drame „Šavovi“, istinitoj priči o krađi beba u našim porodilištima koja je osvojila brojne nagrade na svetskim festivalima, reditelj Miroslav Miša Terzić i u novom filmu „Ekskurzija“ otvara vrlo aktuelnu i angažovanu temu – nasilje. Zanimljivo je da je sa istim projektom već četiri-pet puta na konkursima FCS ostajao „ispod crte“, a ovog puta je dobio najveći iznos. Kako kaže za Danas, sa autorom scenarija „Ekskurzija“, piscem Vladimirom Arsenijevićem se dugo poznaje, i njihova saradnja nije iznenađenje.

– Vlada je već imao neki scenario koji je razvijao na ovu temu, jako mi se dopao kad sam ga pročitao, i krenuli smo da razgovaramo o tome. Priča se bazira na mnogim istinitim događajima o vršnjačkom nasilju koje je danas toliko zastupljeno, a radnja filma se dešava tokom ekskurzije đaka osmog razreda ili prvog razreda srednje škole, pošto gledamo da ne budu baš premali. To je, međutim, polazište, o ovoj temi govorimo iz drugačijeg ugla, jer se danas suočavamo sa nasiljem u društvu, među decom, i nad svima nama. Novac koji ćemo kao podršku dobiti od FCS samo je početak neverovatno dugačkog puta koji nas čeka kako bismo započeli snimanje i realizaciju filma, tako da su pred nama i konkursi za manjinske koprodukcije u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i oni u okviru Euroimaža – kaže Miroslav Terzić.

 

Dokumentarci, animirani i kratki igrani

U kategoriji za dugometražne dokumentarne filmove „prošlo“ je sedam projekata, među kojima su „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića, koji je dobio najveći iznos, sedam i po miliona dinara, „Rampart“ Marka Grbe Singa, „Prizvan i prozvan“ Luke Papića, „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ reditelja Nedeljka Kovačevića, „Ja sam Šaban“ Željka Mitrovića… Za kratke dokumentarce podrška čeka projekte „Jadran“ rediteljke Jelene Bosanac i Tanje Brazaković, „Žrtvovana lepota“ Ivice Vidanovića…, a u kategoriji kratkih igranih filmova podršku su dobili „Leto“ Nevene Desivojević i „Da ne povuče“ Milice Lee Filipovski. FCS će podržati i razvoj projekata dugometražnih animiranih filmova „Žetva“ Strahinje Mlađenovića, „Fantom iz opera“ Nemanje Gavrilovića i „Kapetan Džon Piplfoks“ Vladimira Savice. Na konkursu za razvoj scenarija izabrano je 10 projekata koji će dobiti po 300 hiljada dinara, među kojima su „Greh“ Saše Radojevića, „Hajduci“ Pavla Vučkovića i Predraga Đurđevića, „Milinka“ Igora Stankovića, „Vetre, pričaj sa mnom“ Stefana Đorđevića, „Posle oluje“ Kristine Kljajić, „Konji pevaju“ Luke Papića i Vladimira Vulevića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari