Nakon nastupa Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, poznatih hrvatskih pisaca i novinara, „feralaca“, trenutno verovatno najpopularnijih autora u regionu, Književni program Grad teatra nastavlja se na Trgu pjesnika večeras, u 21 sat.


Budvanskoj publici predstaviće se Saša Ilić, mladi beogradski pisac, koji na Trg pjesnika stiže sa romanom „Pad Kolumbije“. Autor koga književna javnost poznaje po romanu „Berlinsko okno“ (objavljen 2005), označio je sebe, po rečima pisca i kritičara Vladimira Arsenijevića „kao predstavnika poetike suočavanja i odgovornosti, onog, dakle, dela srbijanske i eksjugoslovenske književnosti koji shvata da bez validne obrade ovih tema ne možemo ići dalje“. I „Pad Kolumbije“, po Arsenijeviću, pripada ovom poetičkom krugu, posebno stoga što se ispod gomile leševa koja koja je ostala „kuda vojska dogođenog naroda prođe“, kriju naizgled nadahnute i jednako naivne reči autora iz Politikine rubrike Odjeci i reagovanja. Poruka koja se jasno da iščitati u „Padu Kolumbije“ i koja, doduše, nije nova, jeste ona Ostinova o performativnoj – magijskoj moći jezika. Drugim rečima, ako dovoljno puta pomeneš uništavanje „vekovnih ognjišta“, onda se suoči sa činjenicom da će, kako tvrdi Arsenijević, „neko biti spreman da ubije/siluje za njih – a što češće to činiš, sve će veći biti broj dobrovoljaca koji su spremni da tvoje reči oprobaju u praksi“.

Saša Ilić (1972) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, objavio je do sada koautorsku knjigu „Odisej“, knjigu priča „Predosećanje građanskog rata“, priredio je zajedničku knjigu mladih pripovedača „Pseći vek“, i zbornik tekstova „Kako čitati“. Jedan je od pokretača i urednika podliska za kulturu i društvena pitanja Beton u Danasu, sa redakcijom ovog podliska priredio je dve knjige eseja i satiričnih tekstova – „Srbija kao sprava“ (2008) i „Antimemorandum – dum“ (2009), a koordinirao je i projekat dvosmernih antologija između Srbije i Kosova – „Iz Beograda s ljubavlju“, „Iz Prištine s ljubavlju“ (2011). Prevođen je na francuski i nemački jezik, i autor je izdavačke kuće Fabrika knjiga.

Sa Sašom Ilićem na Trgu pjesnika večeras razgovara crnogorski pisac Dragan Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari