Poetski performans Marije Dragnić „Treća neuništiva stvar" u Parobrodu 1Foto: Promo

 

Premijerni poetski performans “MATERijal“ izvodi pesnikinja Marija Dragnić povodom razgovora o svojoj knjizi pesama “Treća neuništiva stvar“ (Enklava, 2022) u utorak, 6.juna od 20 časova u UK Parobrod.

Osim autorke, u predstavljanju knjige učestvuje Jovana Milovančević, književna kritičarka uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Performans “MATERijal“ koncipiran je nad pesmama s dominantnim motivom majke, u odnosu na čiji se centar rasvetljavaju nijanse porodične relacije, na poslednjoj deonici ženske horizontalne linije (i njenom mogućem i zamišljenom produžetku).

“Treća neuništiva stvar“ svojevrstan je završetak poetske trilogije (Konfabulacije i Mi, marije) u kojima autorka gradi složenu poetsku sagu o ženskom iskustvu. Video efekte izvodi Hamza Kujović, TV reditelj.

Dženis Džoplin, Džon Lenon i muzika Idola kojima se pesnikinja vraća “Noći su ovde tihe i oseća se jugo, noći su ovde tople, hajde sanjaj me,sanjaj…“ uvode parobrodsku publiku u razgovor o stihovima “Treće neuništive stvari“.

Marija Dragnić rođena je u Nikšiću 1990. godine. Objavila je knjige poezije „Konfabulacije“ (2019), „Mi, marije“ (2020).

Dobitnica je druge nagrade na regionalnom književnom konkursu Ulaznica 2016, prve nagrade na regionalnom konkursu Ratkovićevih večeri poezije za 2018, prve nagrade na konkursu PAF-POEZIJA za najbolje neobjavljivane stihove u Crnoj Gori u 2019. godine i druge nagrade na regionalnom konkursu Milo Bošković 2021.

Urednica je u izdavačkoj kući Raštan izdavaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari