Poezija, satirične priče i aforizmi  1Foto: N. K.

Jedan od naših najboljih aforističara i satiričara Slobodan Simić predstavio je u Užicu, svom rodnom gradu, tri svoje knjige – „Ožiljak“, „Klinička slika“ i „Rijaliti šou“.

Simićev književni triptih je predstavljen, pre neko veče, u klubu Gradskog kulturnog centra, koji je bio dupke pun. Osim autora, o knjigama je govorila novinarka Nada Selaković, a stihove, aforizme i humoreske su čitali užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić.

Poznat, pre svega, kao aforističar i satiričar, pisac scenarija i drama, zbirkom ljubave poezije „Ožiljak“, koja je već štapana u drugom izdanju, Simić, koji je po zanimanju psihijatar, okušao se i kao pesnik, za koga je Selakovićeva rekla da je „dokazao da se poezija može pisati jednostavnim i sažetim jezikom, bez suvišnih metafora, opisa, atributa i gradacija“.

U knjizi „Klinička slika 100/100“ prikupio je sto satiričnih priča koje je sredom, poslednje tri godine, objavljivao u Danasu i svaka od njih je opremljena karikaturom Nikole Otaša, njegovog prijatelja, koji je preminuo krajem 2016. godine.

– To je memorijalna knjiga i imao sam jaku želju da je objavim. Nikola je nacrtao ogroman broj karikatura, koje i dalje obajvljujem uz svoje priče u Danasu, što je dokaz da da su on, njegov duh i karikature još živi, objasnio je Simić.

Navodeći da ta knjiga opisuje bolesti srpskoga društva, on je kazao da kao lekar ne može da ponudi terapiju i ocenio da nam je „potreban čudotvorac“.

U zbirci aforizama „Rijaliti šou“ Simić potvrđuje svoj jedinstveni stil i duhovitost, koja je povremeno i crno-humorna i montipajtonovska, ali ipak ukorenjena u fenomenu erskog duha, i majstorskom igrom reči osvrće se na naš mentalitet i pre svega, na političke prilike.

– Možda se time neće ništa  promeniti, ali ćemo se nasmejati, a smeh je lek, kazao je autor i, povodom nedavnog Dana pobede, dodao da „ne veruje da se iko u Srbiji oseća pobednički i da se, zbog doživljaja da nam se stalno smenuju „okupatori“ i „domaći izdajnici“,  ne zna ko je ko i da se u jednom momentu sve izmešalo“.

– Trudili smo se da Srbija dobije demokratske obrise, ali i Hitler je demokratskim putem došao na vlast, tako da ni demokratija nije idealna, niti je fašizam pobeđen. Fašizam ima pojavne oblike u netoleranciji, agresivnosti, mržnji prema drugima, šovinizmu… Njih  nije izmislio Hitler, već ih, nažalost, u nekom obliku nosimo u sebi. Protiv toga moramo da se borimo, ali moramo biti svesni da je to večna borba“, poručio je Simić, čiji je aforizam „Rođen sam u Srbiji. Od toga ću da ću da umrem.“ postao antologijska odrednica mentatliteta našeg prostora.

Naziv i nastanak knjige „Rijaliti šou“ su u direktnoj vezi sa rijaliti programima, jer je Simić na Fejsbuku pozvao prijatelje da glasanjem izaberu aforizme i one s najviše glasova je objavio u zbirci, kao i oko 200 imena onih koji su glasali.

– Nisam imao dileme o naslovu, jer je Srbija opšti rijaliti šou, ocenio je Simić i kazao da je zadovoljan izborom, a potom otkrio da je najviše glasova dobio aforizam „Kad su se venčali jad i beda, Srbija je uhvatila bidermajer“.

Aforizmi

– Pravosuđe je bolesno, a kriminalci pucaju od zdravlja.

– Zdravlje nema cenu, pa doktori moraju sami da je određuju.

– Mladi naveliko kupuju diplome. To je mega trend.

– U mojoj kući ja sam jedini pisac, ali čitalaca ima samo strujomer.

– Trebaju nam političari sa vizijama, a ne sa halucinacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari