Da li ste ikada čuli Tolstoja, Majakovskog, Džojsa, Mana, Anu Ahmatovu, Silviju Plat, Popu, Crnjanskog, Lalića… kako čitaju svoja dela? Ako niste, ta prilika će vam biti pružena 21. marta, tokom Svetskog dana poezije u Beogradu. Ova pesnička manifestacija, godinama u Beogradu obitava zahvaljujući KCB, koji je od 1999, kad je Unesko proglasio 21.

Da li ste ikada čuli Tolstoja, Majakovskog, Džojsa, Mana, Anu Ahmatovu, Silviju Plat, Popu, Crnjanskog, Lalića… kako čitaju svoja dela? Ako niste, ta prilika će vam biti pružena 21. marta, tokom Svetskog dana poezije u Beogradu. Ova pesnička manifestacija, godinama u Beogradu obitava zahvaljujući KCB, koji je od 1999, kad je Unesko proglasio 21. mart Svetskim danom poezije, podržavao ovaj pesnički projekat. Razloga za to ima puno, od promovisanja kulture čitanja, pisanja i objavljivanja ovog skrajnutog književnog žanra, preko ukazivanja na bliskost poezije i drugih umetničkih izraza, do povezivanje Beograda sa drugim kulturnim centrima zemlje i Evrope, kroz svojevrsni kulturni i pesnički dijalog. Ove godine to je dijalog beogradskih i novosadskih pesnika različitih generacija i poetika, a kao specijalni gosti pojavljuju se multimedijalni umetnici i pesnici iz Firence (Rapsodi gruppo fonografico), kao i dvojica mlađih sarajevskih „slemera“ (Ajdin Husić i Nermin Aganović).
Svetski dan poezije u Beogradu, od svojih početaka eksperimentisao je sa „zvučanjem“ i „značenjem“ poezije/pesničkog glasa u javnom prostoru koji, bivajući sve zaglušeniji medijskim i političkim govorom, istiskuje, između ostalog, i pesnički jezik na margine društvenog interesovanja (program „Poezija na ulici“). Naslovni slogan „Poezija, zlatno doba svakodnevice“, inače, sentenca je novosadskog pesnika i proznog pisca Lasla Blaškovića koji je ujedno i autor teorijskog koncepta ovogodišnje manifestacije. On je izabrao i stihove/sentence različitih autora koji se pojavljuju u svim štampanim materijalima.
Realizaciju ovogodišnjeg programa pomogli su Skupština grada Beograda, Švajcarski program za kulturu Srbija – Pro Helvetia Beograd, kompanija Alitalia i Delta Generali osiguranje a.d.o. Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari