Pogorelić ponovo u Beogradu 7. novembra 1

Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca najavio jeprogram za sledeću četvrtu sezonu ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike“, koja će kvalitetom programa i listom izvođača Beograd učiniti „evropskom prestonicom pijanizma i svetskom prestonicom muzike“.

Zbog obeležavanja 140. godišnjice Zadužbine Ilije M. Kolarca četvrta sezona imaće sedam koncerata na kojima će nastupiti do kraja godine: 11. oktobra Kiparski simfonijski orkestar sa pijanistom Siprijanom Kacarisom, 7. novembra Filharmonija nacija sa Ivom Pogorelićem i 24. novembra Stefan Milenković, violina i Rohan de Silva, klavir. U 2019. sviraju: 9. marta 2019. Antonio Serano, usna harmonika i Konstanca Lehner, klavir, 4. aprila violinista Gidon Kremer sa orkestrom Kremerata Baltika i za kraj 13. aprila Roman Simović, violina i Vadim Holodenko klavir.

Kako se juče rečeno na konferenciji za novinare, činjenica da Kolarčeva zadužbina ima nov Stenvej klavir uticala je da program nove sezone bude baziran na ovom instrumentu, mada se vodilo računa i o željama publike. Ipak, favorit Centra za muziku ove kuće je gostovanje Antonija Serana, jer do sada na Velikoj sceni nije bilo koncerta usne harmonike. Serano je zvanično proglašen za najboljeg solistu na ovom instrumentu, a uz klavirsku pratnju Konstance Lehner sviraće klasični repertoar latinoameričkih kompozitora.

Prema rečima urednika muzičkog programa Kolarca Mirjane Lazarević, u programu četvrte sezone izdvajaju se pijanisti Siprijan Kacaris i Ivo Pogorelić, kao i violinista Gidon Kremer. Kacaris je vodeće ime svetskog pijanizma, rodom je sa Kipra, živi u Parizu i stalni saradnik Nacionalnog orkestra sa kojim će gostovati u Beogradu.

Ivo Pogorelić, koji je, posle tri decenije odsustva sa beogradske muzičke scene, početkom decembra 2017. probio led, na vlastiti zahtev ponovo se vraća na Kolarac početkom novembra, kad će sa Filharmonijom nacija i dirigentom Justusom Francem izvesti Rahmanjinov Koncert za klavir i orkestar broj dva i „Šeherezadu“ Rimskog Korsakova. Filharmoniju mladih čine muzičari iz cele Evrope, koji će ovom turnejom, kao kontinentalnim projektom, obeležiti 100. godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata.

Gidon Kremer je legenda svetske muzičke scene, vodeće ime violinizma gotovo pola veka, a orkestar koji je osnovao 1997. Kremerata Baltika čine muzičari baltičkih zemalja. U Muzičkom centru Kolarca velika očekivanja imaju i od klavirskog dua Aleksandar Madžar i Aleksandar Meljnikov, koji će svirati dela Ramhanjinova. Posle 17 godina violinista Stefan Milenković imaće resital na Kolarcu. Na klaviru će ga pratiti Rohan de Silva, sviraju Bramsova dela. Uz violinistu Romana Simovića, koncertmajstora Londonskog simfonijskog orkestra i stalnog saradnika Valerija Gergijeva, nastupiće Vadim Holodenko, pobednik više uglednih takmičenja, miljenik publike i kritike.

Prema rečima Mirjane Lazarević, u sezoni koja je pri kraju Kolarac je imao pet hiljada posetilaca, a glavni događaj je bio povratak Ive Pogorelića, uz dva rasprodata koncerta violiniste Nemanje Radulovića. U saradnji sa Radio Beogradom 2, Kolarac je objavio brošuru „Muzika u odjecima kritike“ sa svih koncerata održanih u najpoznatijoj i najakustičnijoj koncertnoj sali u Beogradu tokom 2017, sa željom da podstakne negovanje muzičke kritike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari