Pojedini honorarci opet zanemareni 1Foto: Bojan Cvejić

 Slobodni umetnici dobiće po 90.000 dinara za tri meseca vanrednog stanja, navodi se u zaključku koji je u četvrtak, 7. maja, usvojila je Vlada Srbije. Umetnici koji nisu u radnom odnosu i kojima je zbog pandemije korona virusa ugrožena egzistencija…

…a kojih prema podacima Ministarstva kulture i informisanja ima 2.353, posredstvom lokalnih samouprava biće isplaćena bespovratna finansijska pomoć u visini 30.000 dinara mesečno neto, za mart, april i maj. Pomoć u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara, namenjena osobama koje imaju status lica koje obavljaju samostalnu umetničku delatnost utvrđenu kod reprezentativnih udruženja.

„Samostalni umetnici su najranjivija kategorija nosilaca kulturnih delatnosti koji su usled nemogućnosti održavanja kulturnih i umetničkih događaja, te zatvaranja svih ustanova kulture, onemogućeni da ostvaruju bilo kakve prihode. Na ovaj način Vlada Republike Srbije želi da pokaže da su kultura i umetnost među prioritetima, budući da uviđamo i duboko poštujemo njihov značaj za kompletno društvo, što se posebno važnim pokazalo u trenucima borbe sa korona virusom“, navodi se u saopštenju.

Beogradskim umetnicima, koji su u ustanovama kulture čiji osnivač Grad angažovani po ugovoru o delu, kako je već bio najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biće isplaćeno za mart, april i maj po 30.000 dinara novčane pomoći. Vesić je naveo da je Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da finansijski pomogne 309 umetnike koji nisu mogli da dobiju pomoć Vlade.

Ipak, ovim odlukama nisu obuhvaćeni svi honorarni radnici u kulturi koji nemaju stalno zaposlenje. To se pre svega odnosi na one koji nemaju status slobodnog umetnika, iako su možda članovi nekog od udruženja, te ne sarađuju sa ustanovama kulture čij je osnivač Grad Beograd, već Republika ili lokalne samouprave.

„Zanimljiv paradoks, ja kao i verujem još mnogi, nisam među licima koja su ubrojana u sistemsko rešenje problema umetnika koji nisu članovi niti jedne institucije. Naime, ja jesam član Udruženja, ali ne i u statusu samostalnog umetnika. Honorarac sam, ili ti nezaposleni, koji trenutno nije zbog prirode statusa ubrojan u odluku Vlade. S druge strane Grad se odlučio na isplatu honoraraca koji rade u institucijama čiji je osnivač Grad. Što opet nisam ja jer igram trenutno u tri kuće, Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i NP Sombor. Dakle u oba sistemska rešenja nisam ubrojana kao neko ko je ravnopravan član umetničke zajednice ove zemlje. Bez obzira na činjenicu da su 12 godina unazad mog aktivnog rada moji honorari uredno oporezivani“, napisala je na svom Fejsbuk profilu glumica Hana Selimović.

Ona je istakla da je ono što je ostalo kao rešenje solidarna pomoć.

„Dakle to mu dođe nešto kao da sam socijalni slučaj, a ne da sam pošteno i predano radila svoj posao, vrlo frekventno od trenutka kada sam diplomirala. I na koncu, zovu novinari da dam izjavu o tome kakav je odnos države prema kulturi, da dam još jednu od izjava, zbog kakvih me prethodno i nisu primili u status zaposlene članice pozorišta u kojima sam aktivno radila“, ističe dramska umetnica. Ona je i ranije isticala da se tokom vanrednog stanja „jedino ansambl i direkcija drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada pokazali kao apsolutni svetionik solidarnosti, ljudskosti i napora da se o ovoj situaciji neko i brine“, budući da su iz svojih ličnih sredstava odvojili novac za prvih mesec dana, za svoje honorarne saradnike.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je povodom odluke vlade da je „kultura suštinski izraz nacionalnog i državnog identiteta i kao takva ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života“.

„Država je ovim činom pokazala da kultura nije marginalizovana i da samostalni umetnici nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge profesije, naprotiv, imajući pre svega u vidu da je doneta odluka da iako je vanredno stanje trajalo manje od dva meseca samostalni umetnici dobiju pomoć za tri meseca“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Vukosavljević je istakao i da je Ministarstvo „odlučilo da očuva instituciju konkursa, koji će biti realizovani u što skorijem roku u donekle redukovanom finansijskom obimu“. Medijski konkursi za 2020. godinu već su gotovo u celini završeni, i to u punom kapacitetu, a prema najavi Ministarstva, tako će biti i sa konkursima u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, dok su sredstva za savremeno stvaralaštvo, Gradove u fokusu, digitalizaciju i međunarodnu saradnju umanjena.

Za otkup knjiga za biblioteke planirano je povećanje budžeta za oko 30 odsto. Planirano je da rezultati konkursa iz savremenog stvaralaštva budu objavljeni najkasnije do 8. juna. Inače, premijerka Ana Brnabić najavila je na sednici parlamenta 6. maja, dodatni konkurs u okviru platforme Srbija stvara (Sebia Creates) koju je inicirao njen Savet za kreativne industrije, a na koji će moći da se prijave umetnici.

Podsetimo, brojna umetnička udruženja od prvih dana vanrednog stanja apelovali su na Vladu Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja za pomoć samostalnim umetnicima i radnicima u kulturi, koji su zbog mera suzbijanja epidemije korona virusa, ostali bez stalnog angažmana i time bez sredstava za goli život.

Uredba o pomoći za saniranje posledica pandemije korona virusa koju je parlament nedavno usvojio nije obuhvatala i sredstva za umetnike, a radnici u kulturi negodovali su jer su i rebalansom budžeta, prethodna izdavanja za kulturu umanjena za 2,7 milijardi dinara. Osim toga, tokom vanrednog stanja Sekretarijat za kulturu grada Beograda obustavio je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, a obustavljeni su i svi konkursi planirani u okviru projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je tada da je rad konkursnih komisija u oblasti kulture odložen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari