Pokrenut blog za mlade 1

Bibliotekari gradske Narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” pokrenuli su blog “Čitalačka značka” po istoimenoj manifestaciji, koja traje punih 35 godina.

Ideja je da se na moderan način čitanje i pisanje približi novim generacijama, posebno tinejdžerima, rečeno je na pratećoj izložbi gde je promovisan blog. Prva autorka na blogu je zrenjaninska učenica Teodora Lazić, koja je pozvala mlade da se pridruže i počnu da pišu.

– Mislim da je čitanje knjiga najlepša stvar i dobro bi bilo da se što više mladih uključi i sarađuje na našem blogu – rekla je Teodora Lazić, iz OŠ “J.J. Zmaj”.

Ovogodišnji slogan manifestacije je „Od čitanja se raste“ a na konkursu, koji je raspisan i traje do 14. septembra, moguće je konkurisati za najbolji post na blogu.

-Konkurs za najbolji post na blogu raspisuje se za zapise u formi tekst, slika, fotografija, kratak film, spot,  koji se bave utiscima o pročitanoj literaturi za vreme letnjeg raspusta – objašnjava bibliotekarka Tatjana Tabački.

Cilj manifestacije koju organizuje zrenajninska biblioteka jeste da oslušne ukus najmlađih i promoviše kulturu čitanja.

-Naše manifestacije poput „Čitalačke značke“ i „Pesničke štafete“ u vreme spektakla i rijalitija, prezentuju na tih način prave vrednosti. Možda nismo glasni i atraktivni, ali mi i dalje radimo u uverenju da su upravo ovi događaji temeljni potezi kulturne politike i obrazovanja i da služe kao motivacija mladima – smatra Milan Bjelogrlić, direktor GNB.

Čitalačka značka je tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u kojoj učesnici pišu svoje čitalačke dnevnike. Namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta, a biblioteka organizuje i Malu čitalačku značku za decu predškolskog uzrasta. Svake godine učestvuje preko 20 škola i većina vrtića Srednjobanatskog okruga a bibliotekari prime skoro 500 dnevnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari