Pomoć kulturi neophodna 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja dobilo je uveravanja Vlade Srbije da će pomoć samostalnim umetnicima biti razmatrana u okviru mera sektorske podrške, navodi Ministarstvo u današnjem Otvorenom pismu Udruženju profesioalnih izdavača Srbije.

Kako ističe pomoćica ministra Ivana Dedić, Ministarstvo u „potpunosti razume situaciju u kojoj se našlo izdavaštvo u Srbiji, usled proglašenja vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom virusa Kovid-19“.

Ona podseća da je Ministarstvo od samog početka vanrednog stanja zauzelo stav da samostalni umetnici, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima, treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći.

Verujemo i da ste se informisali da u prvom paketu mera koje je donela Republika Srbija nisu bili uključeni samostalni umetnici, što ne znači da će tako ostati i u budućnosti, naglasila je Dedić.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je od Vlade Srbije dobilo uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške.

U vezi s tim, poručila je Dedić, nema mesta sumnji da će se Ministarstvo maksimalno potruditi da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu zaobiđeni po pitanju pomoći.

Kako je naglasila, Ministarstvo stoji na raspolaganju svim udruženjima izdavača za svaku vrstu sastanka, razgovora i konsultacija na kojima bi bili detaljnije razmotreni predlozi, mere i sugestije koji mogu da doprinesu ublažavanju posledica pandemije u oblasti izdavaštva.

Reagujući ne predloge iz Otvorenog pisma Udruženja, Dedić je podsetila da je rebalansom budžeta došlo do umanjenja sredstava namenjenih Ministarstvu kulture i informisanja za 2020. godinu.

Teret nepovoljnih privrednih okolnosti podneće i budžet namenjen našem ministarstvu. To je nešto na šta nevoljno pristajemo, ali svesni vremena u kojem se nalazimo, objasnila je Dedić.

Ona smatra da zahtev da se sredstva za realizaciju jednog od konkursa udvostruče, jednostavno, niti je realan, a još manje solidaran sa ostalim sektorima kulturnih delatnosti. Ponavlja da je Konkurs za otkup publikacija za biblioteke važan instrument kulturne politike Ministarstva, ali da nije adekvatan kao način sprovođenja vanredne pomoći izdavačima, zbog svojih posebnih uslova i ograničenja, predočila je Dedić.

Vaši predlozi da se formiraju posebni konkursi za otkupe publikacija namenjenih školskim bibliotekama, kao i bibliotekama drugih obrazovnih ustanova, prema oceni Dedić, zavređuju posebnu pažnju. Bićemo spremni da pružimo svu pomoć kolegama u Ministarstvu koje ima zakonske ingerencije u oblasti obrazovanja, najavila je ona i predočila da takva vrsta poslova iziskuje niz promena vezanih za proširenje budžeta i organizaciju rada. Isti slučaj je i sa vašim predlogom vezanim za ustanove pod ingerencijom Ministarstva u resoru zdravlja, dodala je Dedić i poručila da Ministarstvo nema „čarobni štapić“ kojim bi rešilo probleme izdavača, ni drugih subjekata u kulturi.

„Pred nama je teška godina. Ministarstvo će uložiti trud da što pre okonča započete konkursne aktivnosti, što će, verujemo, doneti izvesnu stabilizaciju prilika“, istakla je Dedić.

Ona predviđa da borba sa zaraznom bolešću neće prestati još neko vreme, a borba za saniranje posledica koje je širenje ove bolesti ostavilo trajaće još duže. Odgovornost, trud i strpljenje podelićemo i podnećemo svi, ako budemo spremni na saradnju i razumevanje, zaključila je Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari