Odlukom žirija Disove nagrade, koji su sačinjavali Bogdan A. Popović, Vojislav Karanović, Vladan Matijević, Gojko Božović i Alen Bećić, ovogodišnja 44. po redu pesnička nagrada koja nosi ime po jednom od najznačajnijih srpskih pesnika XX veka, Valdislavu Petkoviću Disu, dodeljena je Milanu Đorđeviću, pesniku iz Beograda.

Odlukom žirija Disove nagrade, koji su sačinjavali Bogdan A. Popović, Vojislav Karanović, Vladan Matijević, Gojko Božović i Alen Bećić, ovogodišnja 44. po redu pesnička nagrada koja nosi ime po jednom od najznačajnijih srpskih pesnika XX veka, Valdislavu Petkoviću Disu, dodeljena je Milanu Đorđeviću, pesniku iz Beograda. U obrazloženju odluke žiri je naveo da poezija Milana Đorđevića predstavlja lirsko preispitivanje najboljih izraza srpske i evropske pesničke tradicije, ali i uzbudljiv susret sa modernim vremenom.
„Melanholičnim i pronicljivim lirskim glasom Đorđević se bavi savremenim gradom u kome otkriva i lice pustinje i lice jedinog istinskog životnog prostora, i sve boje dostupnog sveta i tamnu, poraznu sliku savremenosti. Taj pesnički glas je samosvojan, a po svojim lirskim kvalitetima i lucidnom sagledavanju savremenosti i njenih svetlih i tamnih principa stoji u dubljem srodstvu sa poezijom Vladislava Petkovića Disa“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.
Milan Đorđević, pesnik, pripovedač, esejista i prevodilac rođen je 1954. u Beogradu a dosad je objavio zbirke poezije „Sa obe strane kože“ (1979), „Muva i druge pesme“ (1986), „Mumija“ (1990), „Ćilibar i vrat“ (1990), „Pustinja“ (1995), „Čiste boje“ (2002), „Crna pomorandža“ (2004). Za svoje pesničko stvaralaštvo Đorđević je nagrađen i pesničkom nagradom Vasko Popa. Ovogodišnje Disovo proleće, jedna od najstarijih pesničkih manifestacija zvanično počinje u petak 9. marta, kada će u Velikoj sali opštine Čačak biti predstavljen roman Svetislava Basare „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, nagrađen Ninovom nagradom za 2006. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari