Porodica izraelskog pisca tužila filmski studio zbog kršenja autorskih prava u filmu „Top Gan: Maverik“ 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Porodica izraelskog pisca čiji je članak inspirisao film Toma Kruza iz 1986. godine Top Gan, tuži filmski studio „Paramount Pictures“ zbog kršenja autorskih prava zbog njegovog nastavka.

On tvrdi da studio nije imao prava na priču Ehuda Jonaia iz 1983. „Top Guns” kada je prošlog meseca objavio nastavak „Top Gun: Maverick“.

Film je zaradio 548 miliona dolara (438 miliona funti) širom sveta u prvih 10 dana prikazivanja.

Paramount kaže da je tvrdnja bila „bez osnova“ i obećala je da će je osporiti.

„Top Gun: Maverik“ vidi Kruza kako ponovo igra ulogu pilota američke mornarice Pita „Maverika“ Mičela iz originalnog filma iz 1986.

Imao je četvrti najveći početni vikend od svih filmova u kovid eri, iza najprodavanijeg „Spider-Man: Nema puta kući“, drugoplasiranog „Doktora Strejndža u Multiverzumu ludila“ i potom „Betmena“.

U tužbi, koju su u ponedeljak na saveznom sudu u Los Anđelesu podneli Šoš i Džuval Jonej, Ehudova udovica i sin – navodi se da Paramaunt nije uspeo da povrati prava na Ehudov članak u časopisu nakon što je ukinut prema američkom Zakonu o autorskim pravima.

Oni traže neodređenu nadoknadu od filmskog studija, uključujući profit od „Top Gun: Maverick“.

Prema tužbi, Paramount’s Top Gun franšiza ne bi postojala bez Ehudovih „književnih napora i evokativne proze i naracije“.

U tužbi se navodi da su Jonajevi 2018. obavestili Paramaunt da će njena prava na Ehudov članak biti ukinuta dve godine kasnije.

Dodaje se da je studio izgubio autorska prava za delo u januaru 2020.

„Napravili su nastavak „Top Guna“ nakon što su izgubili autorska prava“, rekao je za BBC advokat Mark Toberof, koji zastupa Jonajeve.

Paramount je u saopštenju naveo: „Ove tvrdnje su neosnovane i mi ćemo se braniti energično“.

Mitra Ahurajan, advokatica za zabavu iz Los Anđelesa, rekla je za BBC da su planovi Paramounta da proizvede „Top Gun: Maverick“ 2018. i da ga objavi 2019. odloženi zbog pandemije Covid-19.

„Vreme će biti veoma važno u ovom slučaju jer je obaveštenje o raskidu poslato… da bi stupilo na snagu 2020. godine“, objasnila je gospođa Ahurajan.

U nastavku se Maverik vraća u Top Gan letačku akademiju kao instruktor zadužen za obuku nove generacije pilota.

To je dalo holivudskoj superzvezdi Kruzu njegovih prvih 100 miliona dolara (80 miliona funti) prvog vikenda na blagajni. Njegov prethodni najveći početni vikend došao je 2005. sa Ratom svetova, koji je zaradio 64 miliona dolara (51 milion funti).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari