Džeri Brukhajmer otkrio formulu uspeha filma „Top Gan: Maverik“ u 7 koraka 1Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Pored glumaca, najveću pažnju u Holivudu privlače reditelji, ali ne treba zaboraviti ni uticaj koji na filmove imaju producenti poput Džerija Brukhajmera, koji je dugo prisutan u tom poslu.

Kada se pogleda njegova karijera, možemo videti hitove najrazličitijih žanrova, među kojima su Policajac sa Beverli Hilsa, Top Gan, Armagedon, Pirati sa Kariba, Sećanje na Titane, Opasni umovi i mnogi drugi.

On je treći po redu producent na svetu po visini zarade njegovih filmova na bioskopskim blagajnama, jer su oni prodali više od 12 milijardi karata širom sveta.

Kaže da pravi filmove za publiku, a ne za nagrade i čini se da mu je ta formula veoma uspešna, a za ostvarenje Top Gan: Maverik zaradio je i prvu nominaciju za Oskara.

Iako su se mnoge stvari promenile otkako je on u poslu, kaže da postoji 7 pravila kojih se on drži.

Krenite sa popularnom franšizom i držite je se

Prvi deo Top Gana bio je veoma voljen film i fanovi originala poveli su decu sa sobom da gledaju nastavak. Tom Kruz nije želeo da pravi nastavak samo zarad novca i prvi put je ozbiljno razmišljao da bude deo ovog filma kada se uključio Toni Skot 2012. godine.

On je nažalost ubrzo preminuo, ali je Brukhajmer 2017. godine odlučio da radi nastavak sa Džozefom Kosinskim, koji je prethodno režirao film Oblivion sa Tomom Kruzom 2013. Kruzu se ideja toliko dopala da je ubedio Paramount da odobri film.

Unajmite dobre scenariste

Brukhajmer je poznat po tome što uvek traži dobre scenariste za svoje filmove, a to je bio slučaj i ovde, jer su taj posao radila čak trojica. Sve je započeo Eren Kruger, nastavio Erik Voren, a dovršio Kristofer Mekvari.

Izaberite pravog reditelja

Brukhajmer je izabrao Kosinskog i prvo se njemu obratio, pa tek onda Kruzu i Kruz je verovao da je on pravi čovek za taj posao. Snimljeno je puno materijala u avionima, čak 813 sati u vazduhu i 26 na teretnom nosaču.

Budite praktični

Kako je u prvom delu filma samo Kruz mogao da snima scene u avionu, sada je dogovor bio da svi glumci moraju da budu sposobni za to. Puno truda je uloženo u te mesece i glumci su se, blago rečeno, mučili, ali na kraju zaslužuju pohvale za svoja dostignuća.

Gradite likove

Uspeh filma umnogome je zasnovan i na odličnim glumačkim rolama, a vođenje računa o svima njima je nešto što je za Brukhajmera nezaobilazno. To naročito važi za emotivan trenutak povratka Vala Kilmera.

Dajte Lejdi Gagi da vam napiše pesmu

Rendi Spendlav, čovek zadužen za muziku u filmovima Paramount studija, zaslužan je za to što je Lejdi Gaga napisala pesmu za ovaj film. Kada su je čuli, svi su bili oduševljeni, uključujući Hansa Cimera koji ju je iskoristio kao ljubavnu temu, što se može čuti tokom celog ostvarenja.

Verujte da će publika doći u bioskope

Film je tokom dve godine imao četiri datuma objave i Kruz je insistirao da se sačeka pravi povratak publike u bioskope, a od premijere 27. maja 2022, film je širom sveta zaradio 1,5 milijardu dolara.

Kruz je takođe tražio da film dugo bude prikazivan u bioskopima, ali je ipak uspeo da obori i rekorde kada je došao na striming nakon toga.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari