Posle kineske umetnosti stiže rimski barok 1

Posle prve međunarodne gostujuće izložbe od otvaranja obnovljene zgrade i stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu…

…na kojoj od 14. decembra do 14. februara Nacionalni muzej Kine iz Pekinga predstavlja „Sva lica kulture – slikarstvo i učenjaka drevne Kine“, početkom 2019. ova institucija od nacionalnog značaja otvoriće svoj prostor za „Rimski barok“.

– U okviru naše međunarodne saradnje, koju smatram veoma važnim aspektom delovanja Narodnog muzeja, posle izložbe „Sva lica kulture“ dolazi izložba u realizaciji sa Republikom Italijom, koja nosi naziv „Rimski barok“. Saradnja će ići preko Ambasade Italije i Instituta za kulturu u Srbiji. Posle toga, sledi saradnja sa Maticom srpskom, koja će biti posvećena Đuri Jakšiću. To su zaista odlični počeci za narednu godinu – međunarodna saradnja, izvanredna dela domaće umetnosti i, ono do čega je nama veoma stalo, međumuzejska saradnja, naročito nacionalnih institucija. Naravno, biće i novih zahteva za pozajmicu naših umetničkih dela, kao što je to bilo u 2018, na koje smo uvek odgovarali u meri u kojoj smo mogli. Krajem ove godine učestvovali smo u izložbi „Dan vredan veka“, koji je organizovao Muzej Jugoslavije, retrospektivi Vladimira Becića u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a naših šest dela Vlaha Bukovca je na jednoj izložbi u Hrvatskoj – izjavila je za Danas Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja.

U Atrijumu Narodnog muzeja juče je priređen novogodišnji koktel za zaposlene u ovoj kući, saradnike, novinare i prijatelje Muzeja. Bojana Borić Brešković se zahvalila svima koji su pomogli u obnovi i otvaranju Muzeja – posebno predsedniku i Vladi Srbije, kao i gradskim vlastima u Beogradu. Prema njenim rečima, od otvaranja na Vidovdan, Narodni muzej do sada imao je 150.000 posetilaca, među kojima je najviše mladih, kao i gostiju iz Hrvatske i Republike Srpske.

U četvrtak poslednje tematsko vođenje u 2018.

Poslednje tematsko vođenje u 2018. u Narodnom muzeju održaće se 27. decembra u 18 sati, a tema će biti priča o slici Paje Jovanovića „Furor teutonicus“. Umanjena skica, koju je jedan do najvećih srpskih slikara akademskog realizma izveo u ulju, izložena je u okviru stalne postavke Narodnog muzeja. „O originalnom platnu kolosalnih dimenzija, njegovom nastanku i nestanku, kao i o mestu koje zauzima u izuzetnom i prebogatom opusu Paje Jovanovića, govoriće Petar Petrović, savetnik u Narodnom muzeju, kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka i autor kataloga sa popisom svih poznatih Jovanovićevih ostvarenja“, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari