Decenijama je misteriozni čovek ostavljao tri ruže i konjak na grobu Edgara Alana Poa, kako bi obeležio godišnjicu piščevog rođenja. Međutim, pošto se misteriozni posetilac nije već dve godine za redom pojavio, Poovi fanovi planiraju za večeras poslednje bdenje pre nego što okončaju tradiciju koja se odvijala 19. januara. Džef Džerom, kurator Poove kuće i muzeja, koji je „dočekivao“ neznanca od 1978. godine, veruje da su ponoćne posete grobu na dan Poovog rođenja bile iskrena i topla poruka, bez obzira na „dodir teatra“.


Edgar Alan Po, začetnik detektivskog romana, preminuo je 1849. godine u jednoj taverni u Baltimoru. Sahranjen je na Vesminsterskom groblju, ali je njegov grob pomeren na mesto bliže ulazu 1875. godine. Počast u vidu ostavljanja ruža i konjaka, od strane čoveka u crnom sa belim šalom, datira čak od 1940-ih. Sve je to dovelo do okupljanja znatnog broja ljudi, ali kada se misteriozni neznanac nije pojavio 2010. godine, naredne je usledilo pojavljivanje prevaranata – kao što je bio čovek koji se dovezao u limuzini, ali i nekoliko žena.

Nepoznati posetilac je, s vremena na vreme, ostavljao poruke koje su indicirale da se tradicija prenosi na novu generaciju, a neke su se odnosile na politiku i sport. Upravo te poruke sada izluđuju fanove zato što ne objašnjavaju odsustvo neznanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari