Poslednji ispraćaj Torbice održan u najužem porodičnom krugu zbog epidemioloških mera, komemoracija 7. jula 1Foto: Screenshot YouTube/Goran Milošević

Poslednji ispraćaj preminulog redatelja Igora Vuka Torbice organizovan je u najužem porodičnom krugu zbog novih epidemioloških mera, objavili su danas zagrebački mediji.

Zagrebačko kazalište mladih saopštilo je da će se oprostiti od kolege i prijatelja Torbice na komemoraciji u tom teatru 7. jula 2020.

O satnici održavanja komemoracije pravovremeno ćemo obavestiti javnost i prijatelje pozorišta, saopšteno je iz uprave ovog pozorišta.

Na zgradi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu istaknuta je crna zastava, a u Zagrebačkom kazalištu mladih je pre tri dana otkazana jedna predstava.

Torbica je tragično preminuo 16. juna u Rovinju, u 33. godini. Rođen u Drvaru, u BiH, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona.

U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Novom Sadu, Somboru, Pirotu, Zrenjaninu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Celju, Rijeci, Bitolju.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, a na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava Pokojnik dobila je glavnu nagradu festivala Studio fest i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je „Carstvo mraka“ Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), „Razbijeni vrč“ Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog „Don Žuana“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina), „Hinkemana“ Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), „Priče iz Bečke šume“ Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište „Gavela“).

Torbica je u decembru 2019. otvoreno pismo upravniku Narodnog potorišta u Nišu Spasoju Ž. Milovanoviću u kome mu saopštava da se stidi njegovih najava drugog izdanja festivala „Teatra na raskršću“, gde je kao pokrovitelja naveo predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari