Poštanska marka u čast stogodišnjice Radio Beograda (FOTO) 1Foto: RTS Promo

Pošta Srbije je danas objavila prigodnu poštansku marku povodom velikog jubileja Radio Beograda – stogodišnjice od osnivanja ovog najstarijeg elektronskog medija na Balkanu.

Prvog oktobra 1924. godine sa radom je počela stanica „Beograd – Rakovica“ i taj datum obeležava se kao početak radiodifuzije u Srbiji.

U njenom osnivanju značajnu ulogu je imalo tadašnje Ministarstvo pošte i telegrafa, koje je prepoznalo važnost tada novog medija i donošenjem pravnih okvira podstaklo razvoj radija u Srbiji.

Pošta Srbije je ovim prigodnim izdanjem želela da ukaže na značaj Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu društvenu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Radio Beograd trenutno proizvodi 168 sati programa dnevno.

Pored Prvog, Drugog, Trećeg programa i Dvestadvojke, tu su i četiri tematska kanala na platformi RTS Planeta i novoj aplikaciji RTS Zvuk – Rokenroler, posvećen pop i rok muzici, Pletenica, kanal narodne muzike, Vrteška – program za decu, kao i kanal evergrin muzike Džuboks.

Cela 2024. godina posvećena je obeležavanju velikog jubileja, stogodišnjice postojanja Radio Beograda. Očekuje nas niz koncerata ansambala Muzičke produkcije RTS širom Srbije, u planu je realizacija dokumentarnog filma, kao i pokretanje novog, petog u nizu tematskih kanala Radio Beograda – Džezer, saoošteno je iz RTS-a

Poštanska marka u čast stogodišnjice Radio Beograda (FOTO) 2
Foto: RTS Promo

Pored objavljivanja prigodne marke, Pošta Srbije će u obeležavanju veka postojanja Radio Beograda učestvovati i zajedničkom izložbom o počecima radiodifuzije u Srbiji, koja je planirana za jesen u PTT Muzeju.

Umetnička obrada poštanske marke delo je likovnog umetnika, ilustratora Jakše Vlahovića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Poštanska marka biće svečano predstavljena 13. marta u 12 sati u Kamenoj sali Radio Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari