Postavke i za nekoliko mađarskih gradova 1

Zrenjaninski muzej, uz muzeološki rad i izložbene, pedagoške i prateće aktivnosti, realizovao je tokom protekle godine međunarodnu saradnju sa muzejom „Atila Jožef“ u Makou i institucijama u Čanadu i Segedinu u Mađarskoj.

 Zahvaljujući ovim aktivnostima izložbe zrenjaninskog muzeja videli su posetioci nekoliko mađarskih gradova, u čemu je prvenstveno pomogla Samouprava Srba u Mađarskoj.

– Izložba o Todoru Manojloviću gostovala je u nekoliko gradova u Mađarskoj, u Makou u Muzeju „Atila Jožef“, u Čanadu izložba je otvorena u okviru manifestacije „Dani Sv. Gelerta“ u Rumunsko-srpskom narodnom domu, i u Segedinu, gde je otvorena u Domu manjina, objašnjava kustoskinja Sanja Vrzić.
U 2017. godini u zrenjaninskom Muzeju realizovano je 25 izložbi koje je, uz stalnu postavku, videlo preko 40.000 posetilaca, dok je preko 5.000 posetilaca pogledalo izložbe Muzeja koje su gostovale u drugim gradovima.

– Kustosi muzeja su, promovišući bogate zbirke i kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe, priredili veliki broj autorskih izložbi. Tokom prošle godine najposećenija izložba bila je „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ sa preko 4.600 posetilaca, sledi „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“, Društvo srpskih umetnika „Lada“, dok je izložbu „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ za nekoliko nedelja od otvaranja videlo preko 2.700 posetilaca. U Malom salonu najposećenije izložbe bile su „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“, „Mikrogljive Fruške gore“, „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ i „Na raskršću“, objašnjava kustoskinja Sanja Vrzić.

Prema njenim rečima, vršena su iskopavanja na lokalitetu „Jančina humka“ kod Perleza, obeleženo je 160 godina od rođenja Uroša Predića, čiji legat čuva Narodni muzej Zrenjanin, otvaranjem izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Pored raznovrsnog pedagoškog rada i radionica sa decom, muzej je u proteklih godinu dana ustupio prostor brojnim manifestacijama, a isto tako učestvovao je u manifestacijama „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, Evropskoj noći muzeja, Noći istraživača, Danima evropske baštine i Dečjoj nedelji. Takođe, započeta je rekonstrukcija atrijuma muzeja, u okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.