Potpisani ugovori o finansiranju zadužbina 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministrastvo kulture i informisanja je za ovu godinu izdvojilo 610.000 dinara za Zadužbinu Dositej Obradović i 731.562 dinara za Vukovu zadužbinu, izjavo je danas ministar Vladan Vukosavljević, prilikom potpisivanja ugovora o sufinansiranju rashoda i izdataka tih kulturnih ustanova.

Zakonom o kulturi predviđena je finansijska pomoć ustanovama od kulturnog i nacionalnog značaja koje se ne finansiraju redovno iz budžeta, izjavio je Vukosavljević.

Iako Zakonom nije predviđeno, on je predložio i izmenu Zakona kako bi se ove godine u proces sufinansiranja uključila i Srpska književna zadruga, koja je u finansijkim poteškoćama.

„Trudićemo se u narednoj godini u skladu sa budžetom za kulturu razmotrimo sufinansiranje još zadužbina u odnosu na kavlitet posla koji obavljaju“, najavio je Vukosavljević.

Upravnica Zadužbine Dositej Obradović Marjana Dragaš i upravnik Vukove zadužbine Ljubomir Milutinovići izrazili su zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja što su prepoznali značaj zadužbina i kulturno nasleđe Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari