Povratak Darta Vejdera 1

„Odmetnik 1“ – prvi film u seriji samostalnih naslova iz sage „Ratovi zvezda“, biće večeras premijerno prikazan u odabranim domaćim bioskopima, a od sutra je na svim repertoarima.

I dok fanovi željno iščekuju osmu epizodu, najavljenu za kraj 2017, u kojoj će se iz zaslužene penzije vratiti poslednji džedaj Luk Skajvoker (Mark Hamlin), kako bi pomogao neustrašivoj Rej (Dejzi Ridli) u borbi protiv nove ture sila zla, na velika platna sa „Odmetnikom 1“ dolazi svet koji svi fanovi „Ratova zvezda“ poznaju i vole, ali i predstavlja nove likove i priče.

U vreme konflikta, grupa neočekivanih junaka priprema misiju na kojoj će ukrasti planove za Zvezdu smrti, najstrašnije oružje za uništenje koje poseduje Imperija (planove koje će na početku „Nove nade“ princeza Leja u memoriji robota R2D2 poslati vitezu džedaju Obiju van Kenobiju). Ovaj ključni trenutak u istoriji Ratova zvezda, koji je pomenut na početku prvog filma iz serijala ali nije do kraja opisan, okupiće obične ljude koji su odabrali da rade izuzetne stvari zbog čega će postati deo nečeg većeg od njih samih, navodi se u sinopsisu filma.

Ako je verovati prvim reakcijama koje su se pojavile na Tviteru nakon svetske premijere u Los Anđelesu (zvanične kritike moći će da se objavljuju tek od sutra), film je blizak ostvarenju „Imperija uzvraća udarac“. Posebno zadovoljstvo među obožavaocima izazvao je povratak Darta Vejdera na veliko platno.  

Kada je slavni reditelj i autor sage „Ratovi zvezda“ Džodž Lukas prodao Luksfilm studiju Dizni 2012. godine, bilo je izvesno da će uz nove filmove o Luku Skajvokeru, fanovi dobiti i filmske naslove o nekim manje popularnim likovima, ali i paralelnim pričama unutar tog sveta. Tako je nakon Epizode VII koju je režirao Džej Džej Abrams – „Buđenja sile“, „Odmetnik 1“ prvi od planiranih spin-off filmova, a među najavljenim ostvarenjima je i film o Hanu Solu.

„Odmetnika“ je režirao Garet Edvards („Godzila“), koji je, kako kaže, želeo da ovaj film bude „prirodniji, realističniji i da deluje kao da se dešava u stvarnom svetu“. „Ovo je vreme bez džedaja, bez boga koji će doći i pomoći ljudima u velikoj opasnosti“, objašnjava reditelj.

On je dodao da je ranije cilj filmova bio da „ako eleminišemo loše momke, dobri pobeđuju“.

„Ali mislim da je moderniji, realističniji pogled na stvari to da niko nije dobar i da niko nije zao, i da je jedini način da zaustavimo ratove ako više saosećamo jedni sa drugima. Ovaj film ima otklon od te crno-bele slike i sve vidi više sivo. Čak imate i tačku gledišta loših momaka i počinjete da shvatate i šta je Imperija pokušala da učini“, priča reditelj.

Novina je i to što, kao i u „Buđenju sile“, i ekipu filma „Odmetnik 1“ predvodi žena – Felisiti Džons, koja igra Džin Erso, prkosnu mladu ženu koja će svoje veštine podeliti sa Alijansom pobunjenika, s kojom će i krenuti u očajničku misiju. Pored nje igraju i: Mads Mikelsen, Dijego Luna, Doni Jen, Forest Vitaker, Ben Mandelson, Đang Ven… kao i Džejms Erl Džons, koji daje glas Dartu Vejderu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=frdj1zb9sMY]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari