Požarevac: Izložba „Junaci u opancima“ 1Foto: M. V.

Građani Požarevca imali su priliku da pogledaju nesvakidašnju izložbu, priređenu u džinovskom opanku.

Reč je o postavci „Junaci u opancima“, organizovanoj u čast obeležavanja 100  godina od početka proboja Solunskog fronta i završetka Velikog rata. Neobični opanak je delo članova Nacionalne asocijacije za stare i  umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ iz Beograda. 

Napravljen je od lima, pre četiri meseca. Težak je jednu tonu, dugačak  šest i po, a širok tri i po metra. U njegovoj unutrašnjosti izloženi  su stari opanci koji datiraju iz vremena Velikog rata, kao i  fotografije solunaca. Izloženi su i vojnička truba i čuture, delovi  odeće u kojoj su oni ratovali, kao i citati vojskovođa koji su, iako  na suprotnoj strani, hvalili junaštvo i patriotizam srpskih vojnika.  Njima opanci nisu bili samo obuća u kojoj su prošli albansku golgotu,  već hrana, jer su ih jeli kako ne bi umrli od gladi. U središnje mesto  izložbenog prostora postavljena je figura opančara Milovana, kao i  tezga sa opančarskim alatom.

Ovaj originalni projekat  Nacionalne asocijacije „Naše ruke“, čiji je predsednik opančar Dejan  Milosavljević, sprovodi se od juna do novembra, uz podršku  Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Osim Požarevljana,  neobičnu putujuću izložbu u muzeju-opanku do sada su videli i građani  Beograda, Smedereva, Tršića i Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari