Poznati rezultati Konkursa za otkup publikacija za biblioteke u 2020. godini 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Nakon Konkursa za otkup publikacija za biblioteke objavljenih na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina komisija je odabrala 2.747 naslova od 195 izdavača, dok je ukupni tiraž otkupljenih publikacija 136.518 primeraka, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako navode, na konkurs su pristigle 203 prijave izdavača i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije.

„Planirani budžet za realizaciju konkursa iznosio je 100 miliona dinara, ali je zbog odustajanja pojedinih biblioteka iz tehničkih razloga (nemogućnost blagovremenog prijema publikacija) ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara. Pravo odabira publikacija sa spiska izabranih naslova imala je 181 biblioteka sa teritorije Srbije, kao i svi saveti nacionalnih manjina“, dodaje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Konkursna komisija radila je u sledećem sastavu: Aleksandar Jerkov, predsednik; Petar Pijanović; Predrag J. Marković; Boško Milin i Vladimir Šekularac.

Otkup je izvršen za publikacije od značaja za kulturu i umetnost iz sledećih kategorija: domaća književnost; prevodna književnost; književnost za decu; umetnički strip; umetnost i humanističke i društvene nauke.

„Publikacije su otkupljene za javne biblioteke na teritoriji Srbije, što za većinu njih predstavlja glavni izvor obnavljanja fondova novim naslovima“, naglašavaju iz ministarstva.

Konkurs je bio otvoren od 8.3.2020. godine do 15.5.2020. godine, uz produženje roka za prijavu zbog vanrednog stanja. Pravo učešća na konkursu imala su pravna i fizička lica sa sedištem na teritoriji Srbije koja su izdavači publikacija u skladu sa Zakonom o izdavanju publikacija.

Rezultati konkursa objavljeni su na veb prezentaciji Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari