Pozorište u Zaječaru nastavlja sa radom monodramom "Čučuk Stana" 1Foto: Zaječarko pozorište

Odluka o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Zaječara omogućila je da Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” otvori vrata za publiku.

Naime, nakon bezmalo osmomesečne pauze koju je uslovila nepovoljna epidemiološka situacija, glumci  zaječarskog teatra igraće za publiku u svome gradu, naravno uz poštovanje  mera koje je utvrdio Štab za vanredne situacije grada Zaječara.

Prva će na scenu izaći glumica Nataša Petrović koja tumači ovu srpsku heroinu u monodrami „Čučuk Stana“ – Srpkinja i Grkinja autora i reditelja Željka Hubača, koja je premijerno igrana prošle godine na 3. Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru.

Tada je Nataša Petrović rekla da je Čučuk Stana bila ne samo heroina svoga vremena, već  ovog u kome živimo.

– Pronašla sam sebe u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu – ocenila je glumica zaječarskog pozorišta, nakon premijernog izvođenja monodrame.

Reditelj predstave smatra da je Čučuk Stana bila jedna od začetnica feminizma.

– Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam. Suštinski, Čučuk Stana je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji – smatra autor i reditelj predstave Željko Hubač.

Prva repriza predstave Čučak Stana – Srpkinja i Grkinja biće igrana sutra veče u pozorištu “Zoran Radmilović” uz simboličnu cenu ulaznice od 150 dinara.

Propisane mere podrazumevaju obavezno nošenje maski,  kako posetilaca tako i zaposlenih u pozorištu,  popunjenost kapaciteta objekta ne sme biti veća od 50 odsto  i svako drugo mesto za sedenje treba da bude slobodno, navode u zaječarskom teatru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari