Prateći program izložbe Figura kao izraz egzistencije Vladimira Veličkovića 1Foto: Bojana Janjic

U okviru pratećeg programa retrospektivne izložbe Vladimira Veličkovića u Muzeju savremene umetnosti tokom decembra organizuju se stručna vođenja i predavanja. Stručna vođenja se održavaju četvrtkom od 16 časova i subotom od 13 časova a predavanja petkom od 16 sati.

Za petak 3. decembra od 16 časova zakazano je predavanje autorke izložbe Svetlane Mitić pod nazivom „Vladimir Veličković, slikarstvo beogradskog perioda (1958-1966)” . Sledeće predavanje ”Vladimir Veličković, crteži beogradskog perioda” organizovaće se u petak 10. decembra od 16 sati, a održaće ga autorka izložbe Žaklina Ratković.

Zbog pandemije uzrokovane Covid -19 virusom, maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju i predavanju je 20 posetilaca, stoga je neophodno prijaviti unapred svoje prisustvo putem mejla: info@msub.org.rs

Vladimir Veličković je jedinstvena stvaralačka figura koja po svojim složenim identitetskim obeležjima istovremeno pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj, pomerajući granice percepcije jugoslovenske umetnosti datog vremena i takođe ostavljajući mogućnost preispitivanja aktuelne postjugoslovenske umetničke pozornice.

Izložba na svih pet nivoa Muzeja obuhvata preko sto radova Vladimira Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i trinest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kolekcioniranih tokom proteklih decenija, tačnije od 1962. do 2019. godine. Pored radova iz kolekcije Muzeja, na izložbi su zastupljena i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, i privatnih kolekcija.

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnika Svetlane Mitić i Žakline Ratković, i dr Jasmine Čubrilo kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.