Prava na „Gospodara prstenova“ i „Hobita“ uskoro na aukciji, vrednost dve milijarde dolara 1Foto: IMDB © 2001 - New Line Productions, Inc.

Vlasnik prava na najpopularnija dela Dž. R. R. Tolkina, kompanija „Sol Zenc“, odlučio je da ih stavi na aukciju, pa će tako filmska, televizijska i gejming prava na „Gospodara prstenova“,„Hobita“ i posthumno objavljena dela „Silmarilion“ i „Nezavršene priče o Numenoru i Srednjoj zemlji“.

Ukupna vrednost prema poslednjoj proceni iznosi 2 milijarde dolara. Investiciona banka ACF rukovodiće prodajom, a nekoliko holivudskih studija zainteresovano je da otkupi prava.

Prodaja dolazi u trenutku kada „Amazon“ treba da otkrije trejler za predstojeću televizijsku sagu Prstenovi moći, čija se pilot epizoda očekuje u septembru.

Serija će se baviti dešavanjima u drugom dobu Tolkinovog univerzuma, baš iz razloga jer „Amazon“ ne poseduje prava na događaje iz prvog i trećeg doba.

Međutim, kompanija „Sol Zenc“ takođe vodi pravnu borbu sa studijom „Vorner braders“ koji takođe poseduje određena prava na Gospodara prstenova preko svog posedovanja „Nju lajn sineme“, koja je producirala proslavljenu trilogiju Pitera Džeksona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari