Prava riznica istorije i emocija 1

Gitarista Miroslav Tadić je drag i neposredan sagovornik, čak i kada ga od Srbije deli okean kao sada.

Ali, ne zadugo pošto će ovaj vrsni muzičar svetskog glasa na jubilarnim 25. Raškim duhovnim svečanostima održati koncert koji će, sudeći prema iskustvu iz 2014, publika dugo pamtiti. Mada je pamćenje – obostrano. U biografiji našeg sagovornika ostalo je zapisano da su ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili među trideset najradikalnijih i najoriginalnijih gitarista u svetu.

* Šta za vas znači dolazak na Raške duhovne svečanosti?

– Moja poseta Raški i nastup na Raškim duhovnim svečanostima 2014. godine ostali su mi u izuzetno lepom sećanju i nadao sam se da će mi se ponovo ukazati prilika da budem gost festivala, pa se veoma radujem što će mi se ta želja ostvariti, i to u društvu mojih dragih prijatelja i vrhunskih umetnika Radeta Šerbedžije i violinistkinje Yvette Holzwarth.

* Šta će publika u Raški moći da čuje na koncertu?

– Rade i ja sarađujemo već desetak godina i naš repertoar je vrlo bogat i raznovrstan. Biće tu Radetovih priča, poezije i muzičkih numera, kao i poezije i muzike nama dragih autora kao što je Arsen Dedić. I Rade i ja smo veliki poštovaoci balkanskog folklora, pa će tu biti i tradicionalnih pesama iz Makedonije, Srbije, Dalmacije… Od prošle godine nam se na koncertima pridružuje i violinistkinja Yvette Holzwarth, koja ima izvanredan osećaj za našu muziku iako dolazi čak iz Kalifornije, i ona će biti sa nama u Raškoj kao poseban gost.

* Svirali ste sa brojnim važnim svetskim muzičarima, koliko u Americi, u kojoj trenutno živite i radite, ima mesta za autentičan zvuk, a s obzirom da je, barem mi to tako ovde vidimo, sve podređeno tržištu?

– Amerika je zemlja o kojoj je nemoguće govoriti uopšteno. Istina je da je tržiste komercijalne muzike i umetnosti ogromno. Ali u isto vreme to je zemlja koja nam je dala nebrojane vrhunske i uticajne muzičare veoma originalnog i autentičnog zvuka kao što su Louis Armstrong, Miles Davis, Ray Charles, Jimi Hendrix, John Cage, Prince… spisak je beskrajan. Tamo i dalje ima mesta za kreativnu muziku bez kompromisa i ja se u tom pogledu nikada nisam osećao sputano. Oni su takođe veliki majstori u stvaranju muzike koja pored komercijalne ima i visoku umetničku vrednost.

* Kako biste opisali svoju sadašnju saradnju sa Vlatkom Stefanovskim i Radetom Šerbedžijom?

– To je više od saradnje sa dvojicom vrhunskih umetnika koji su neumorni, pozitivni i koji mi daju stalnu inspiraciju. Tokom godina zajedničkog rada postali smo i vrlo bliski prijatelji i svaki naš susret je za nas jedan mali praznik.

* Šta prema vašem mišljenju krije muzika Balkana što privlači slušaoce iz drugih kultura?

– Muzika Balkana je ogromna, duboka i raznovrsna riznica puna emocija i istorije i zato je svet polako ali sigurno sve više otkriva i ceni.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Raška. Stavovi izneti u tekstovima ovog projekta su isključiva odgovornost autora i urednika i ni na koji način ne odražavaju stavove sufinansijera projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari