Praznik Frankofonije u Srbiji 2023: Izložbe, predavanja, promocije knjiga, projekcije, predstave, koncerti, igre... 1Plakat promo /Frnacuski institut u Srbiji

I ovog marta slavi se mesec Frankofonije vatrometom raznobojnih događanja, kako se navodi u saopštenju ove manifestacije, kojim se pozivaju brojne obrazovne i kulturne ustanove, frankofone ambasade i predstavništva, i francusko-srpska udruženja, da obogate znanje o frankofonoj kulturi.

I to kroz izložbe, predavanja, projekcije, predstave, koncerte, igre…

Sam početak Meseca frankofonije biće u znaku saradnje Francuske ambasade i svih organizatora sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, u čast opredeljenosti Srbije za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije.

Svečano otvaranje manifestacije u Palati pravde biće u znaku saradnje sa platformom TV5Monde, i biće uveličano ekskluzivnom projekcijom dokumentarnog filma o Srbiji, snimljenog u okviru serijala Destinacija Frankofonija, u prisustvu realizatora Ivana Kabacova. Emitovanje serijala nastavlja se na RTVojvodina, te će gledaoci moći da bliže upoznaju kulture zemalja u kojima se govori francuski.

Praznik Frankofonije u Srbiji 2023: Izložbe, predavanja, promocije knjiga, projekcije, predstave, koncerti, igre... 2
Plakat promo /Francuski institut u Srbiji

Kako se navodi u sapštenju, svima su već znane manifestacije za mlade koje su postale zaštitni znak Meseca Frankofonije:

Takmičenje u pevanju na francuskom (polufinale 4. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, finale 25. marta u Nišu), Rep na francuskom (prijavljivanje traje od 6. do 26. marta, a proglašenje pobednika biće 30. marta), Frankofoni diktat (15. mart), Frankofoni horizonti (posete frankofonim ambasadama).

U okviru književnog i tribinskog programa organizatori najavljuju, u realizaciji Wallonie-Bruxelle international, gostovanje belgijskih pisaca.

Karmelo Vironea, koji će, u partnerstvu sa Društvom za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, predstaviti svoju zbirku novela „Promešati karte“ (8. marta u Francuskom institutu u Beogradu), dok će Alijenor Debrok kroz predavanja i radionice voditi razgovor o svom romanu „Sto godina bez Lili“.

Prevodi nekoliko belgijskih pisaca koje je objavila izdavačka kuća Prometej biće predstavljeni na Novosadskom sajmu knjiga.

Gost frankofonije biće i srpski reditelj, scenarista i književnik Goran Marković, povodom objavljivanja prevoda na francuski njegovog romana „Beogradski trio“ (29. mart, Francuski institut).

Kanadska fizičarka Polin Ganjon gostovaće u Srbiji i održaće predavanja O ženama u nauci nekada i danas, uz poseban osvrt na život i delo velike naučnice srpskog porekla Mileve Marić Ajnštajn (u Novom Sadu, 14. marta na Filozofskom fakultetu, i u Beogradu, 15. marta u Francuskom institutu).

U okviru programa njenog gostovanja predviđena su i stručna predavanja o fizici čestica u saradnji sa Centrom za promociju nauka, a Kanadska ambasada u Beogradu priređuje i izložbu Žene u nauci (8. mart – 4. april, Francuski institut u Beogradu).

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, Frankofoni centar Univerziteta u Beogradu priređuje predavanja o francuskom jeziku, o piscima Plejade, o patafizici, kao i o francuskoj književnici Ani Erno, dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

Drugi beogradski simpozijum o nastavi istorije, u organizaciji Ambasade Francuske, Etnografskog muzeja, Gete instituta i Filozofskog fakulteta u Beogradu, analiziraće, kao podsticaj za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, „Jelisejski sporazum“, koji je zaključen pre 60 godina i predstavlja osnov razvoja francusko-nemačkih odnosa.

Praznik Frankofonije u Srbiji 2023: Izložbe, predavanja, promocije knjiga, projekcije, predstave, koncerti, igre... 3
Foto promo /Francuski institut u Srbiji

Zavod sa proučavanje kulturnog razvitka i Institut za književnost i umetnost, priređuju četvorodnevni strip program Art samit (30. mart – 2. april), koji je posvećen autorima stripa, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici.

Širom Srbije biće priređene i brojne izložbe:

Izložba švajcarskog fotografa Klemana Lamblea, Matematika nazadovanja, u galeriji N.EON (29. mart – 12. april) bavi se rasizmom u okviru savremenih tehnologija.

U Arte galeriji (16. mart – 20. april) biće postavljena izložba Post concrete, švajcarskog umetnika Pjera Švarcenbaha, koji se svojim slikama suprotstalja sve brutalnijim impulsima digitalnog doba.

U Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu od 17. marta posetioci će moći da vide izložbu Helena, Serbiae regina, posvećenu Jeleni Anžujskoj, jednoj je od najzanimljivijih, ali i najmisterioznijih ličnosti koje su živele na dvoru srpske srednjovekovne vladarske porodice Nemanjića.

Izložbu je realizovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a nedavno je bila predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

U saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Francuski institut u Novom Sadu organizovaće u svojim novim prostorijama interaktivnu izložbu U potrazi za izgubljenim ukusom: duboki slojevi duševnog tla, povodom obeležavanja sto godina od smrti Marsela Prusta.

Izložba će biti postavljena tokom marta, kako bi se posetioci zbližili sa ovim velikanom francuske književnosti, a možda i bolje spoznali sebe i druge, popunjavajući Prustov upitnik.

U pozorištima širom Srbije izvodiće se predstave francuskih autora.

U fokusu 20. Beogradskog festivala igre (8-26. mart) biće tri izuzetne francuske predstave savremene igre. Francuska i evropska scena stižu u Srbiju zahvaljujući spektakularnim predstavama savremene igre, virtuelne stvarnosti i akrobacija savremenog cirkusa.

Ambasada Rumunije upriličiće Večeri rumunskog filma u Novom Sadu (na Filozofskom fakultetu, od 22. do 23. marta), u okviru kojih će biti prikazana 4 filma savremenih rumunskih stvaralaca.

Etnografski muzej u Beogradu predstavlja filmove na francuskom jeziku sa Međunarodnog festivala etnološkog filma, svakog utorka u 18 sati, uz slobodan ulaz.

Frankofoni centri univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i katedre za francuski jezik univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, organizuju predstave, izložbe, likovna i književna takmičenja, kvizove i igrice kroz koje će učesnici otkrivati frankofone vrednosti i obeležja.

Koordinator programa je grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, koja je osnovana 2018. godine, kada je Srbija postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari