Predavanje "Fašizam i revolucija" u Narodnom pozorištu 1

Filozofski teatar će sutra od 20.30 ugostiti mađarskog filozofa, disidenta i pisca G. M. Tamaša, koji će održati predavanje pod nazivom „Fašizam i revolucija“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, na Sceni „Raša Plaović“.

G. M. Tamaš je poznat kao žestoki kritičar evropske desnice, režima Viktora Orbana, kao i neoliberalizma. Pored Žižeka, Badjua i Negrija, svrstavaju ga u društvo jeretičkih evropskih marksista. Rođen je u Rumuniji 1948. godine, ali je iz političkih razloga 1978. prebegao u Mađarsku, gde postaje jedan od vodećih disidenata tog doba.

Držao je predavanja širom sveta, između ostalog na Oksfordu, Jejlu, Kolumbiji, a trenutno predaje na katedri za sociologiju i socijalnu antropologiju na Srednjoevropskom univerzitetu u Budimpešti, i gostujući je predavač na Institutu za humanističke nauke u Beču.

Autor je brojnih radova, među kojima su „Istina i klasa“, „Nevina moć“, „Postfašizam i antikomunizam“, „Etnicizam nakon nacionalizma“. Razvio je koncept post-fašizma, koji po njegovim rečima lako pronalazi utočište u novom svetu globalnog kapitalizma, bez uznemiravanja dominantnih političkih oblika parlamentarne demokratije.

Karte za ovaj događaj staju 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari