Predloženo 11 kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je poslanike da podrže 11 predloženih kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.

Za članove Nacionalnog saveta za kulturu predloženi su: Zoran Vapa na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Željko Marković na predlog Državnog arhiva Srbije, Goran Vasić na predlog Narodnog muzeja Srbije, Vladimir Pištalo na predlog Narodne biblioteke Srbije.

Nebojšu Kundačinu predložilo je Narodno pozorište u Beogradu, Nevenu Daković Jugoslovenska kinoteka, akademike Ivana Jevtića i Zlatu Bojović Srpska akademija nauka i umetnosti, Isidoru Bjelaković Matica srpska, Andraša Urbana i Suzanu Kujundžić Ostojić nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Gojković je u Skupštini Srbije podsetila da je Nacionalnom savetu za kulturu mandat istekao 2016. godine i od tada nije obrazovan u punom kapacitetu.

Ona je objasnila da je nakon isteka mandata prvog saziva 2016. godine pokrenuta procedura za izbor novog saziva koji je trebalo da ima 19 članova, ali je prilikom predlaganja kandidata, zbog komplikovane procedure, nastao problem zbog nemogućnosti dogovora Koordinacionog odbora umetničkih udruženja oko zajedničkih kandidata.

Gojković je rekla da je u tako komplikovanoj situaciji od 19 izabrano šest kandidata, što je značilo da nije izabran nov saziv Nacionalnog saveta za kulturu.

Ona je rekla da pravno-tehnički mora da bude razrešeno šest izabranih članova Nacionalnog saveta za kulturu da bi se pristupilo novom izboru članova.

„Pojednostavljena je procedura predlaganja kandidata. Savet sada ima 11 članova iz različitih oblasti kulturne delatnosti, biramo ih na četiri godine i razrešava ih Narodna skupština na predlog ministra nadležnog za kulturu“, rekla je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari