Predstava „64“ Ateljea 212 oduševila publiku u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Buran i dugotrajan aplauz, povici „bravo“ i, za sada, najviša ocena – 4.96, reakcije su publike na predstavu „64“, Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, koju su glumci Atelja 212 sinoć igrali na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu.

Delikatnu i intimističku priču o supružnicima koji, nakon deset godina braka, požele da se ostvare kao roditelji, glumci su prikazali uzbudljivo i ubedljivo, zanimjivo i duhovito. Naziv komada nije nikakva kripto poruka, već broj injekcija koje glavna junakinja Eva treba da ubrizga sebi u stomak, tokom vantelesne oplodnje.

Glumci su bosi na sceni, bez scenografije, na nakošenoj scenskoj površini. Ona je bračni krevet, stan, ordinacija, kafić i drugi prostori… Ceo fizički svet, bez ijednog njegovog trodimenzijalng oblika. Ipak, on se „materijalizuje“ veštim korišćenjem svetla. Takav scenografski koncept praznine, koji je osmislio Darko Nedeljković, mogući je izraz pobune protiv društva u kome dominira diktat fizičkog, od ljudskog tela do „bmv-a“.

Obrazovana i emancipovana Eva, koju je sjajna Hana Selimović iznela bez patetičnih zaklona, prolazeći kroz proces vantelesne oplodnje, preispituje sebe, svoj brak, svet muškaraca i diktate vremena. Njen suprug Danijel koga tumači, takođe, odlični Miloš Timotijević, personifikuje nesigurnost muškaraca pod teretom savremenog doba i karijernih (ne)uspeha.

Pristup mučnoj temi je osmišljen kao ironična i vrlo duhovita struktura, jer kako drugačije – život je dovoljno mučan da bismo o njemu svedočili i mučnim rečnicama.

„Ljudi se pod pritiskom uglavnom ponašaju kao idioti. Bez obzira na ozbiljnost situacije, taj pritisak izaziva jednu vrstu suludog ponašanja, koje proizvodi humor“, kazala je Hana Selimović o komičnom segmentu komada, a potom dodala da je, pri prvim čitanju teksta, pomislila da to nije „njena tema“.

„Kako sam se prevarila…Osim što se bavi temom vantelesne oplodnje, tekst govori i o mnogim drugim pitanjima. Više ne znate šta vam je nametnuto, pratite ustaljene kanone, ne znate šta znači kada nećeš, kada imaš strah od svega toga. Predstava govori o lepezi problema, koji se tiču savremenog društva i života u njemu“, kazala je glumica.

Miloš Timotijević je ocenio da Danijel, koga igra, trpi i da mora da bude svestan mikotrpnog procesa kroz koji prolazi njegova supruga Eva.

„On, kako to kaže u tekstu, treba da bude snažan, mačo, konstantno napaljen, ali i u isto vreme osećajan i emotivno artikulisan… Nije lako, paradigma se menja, a mi kao društvo izgleda da nismo spremni da prihvatimo tog novog muškarca“, naveo je Timotijević.

Jelena Đokić je, igrajući Belu, Evinu prijateljicu, posebno je briljirala u emotivnom monologu, kojim preispituje sopstveni singl-status i sopstvene „izbore“.

Ivan Jevtović, koji igra Aleksa, kaže da je Tena Štivičić „smelo u tekst unela veliki deo svojih dilema i intimnih dvoumljenja o svim tim horor situacijama, kroz koje je ona prolazila, kao i Eva“.

– Divno je to što nam je Tena, kao književnca, a kroz svoje lične probleme, dozvolila da tretiramo i naše, lične probleme, dileme i ograničenja. Sjajno je i to što je današnji muškarac, tako iskreno, civilizaciji saopštio – ne umem, ne mogu, nisam siguran u to da ću svoje probleme rešiti, ali želim da ih rešavam“, kazao je Jevtović, koji je osmislio i zanimljiv scenski pokret.

Većeras će glumci NP Pirot igrati „Strah, jedna topla ljudska priča“ (Franc Ksaver Kreca), autorski projekat Igora Vuka Torbice. Sutra, na kraju Festivala, publika će gledati komad „Zelena čoja Montenegra“, po tekstu Mome Kapora i Zuka Džumhura, u režiji  Nikite Milivojevića, koji je nastao kao koproducija BPD, Gradskog pozorišta u Podgorici i festivala Grad teatar Budva.

Veče posvećeno Igoru Vuku Torbicu

Tribina o Igoru Vuku Torbici, jednom od najtalentivanijih reditelja u regionu, koji je tragično preminuo prošle godine, a koji je nagrađivan i na užičkom festivalu, održaće se večeras od 18 časova na Maloj sceni NP Užice. Kao učesnici tribine „Poetika Igora Vuka Torbice“ najavljeni su Alisa Stojanović, Hana Selimović, Bojan Munjin, Radivoje Dinulović i Aleksandar Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari