Hit predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta 22. i 23. januara gostuje u Istanbulu 1Foto promo Nebojša Babć/JDP

Posle brojnih regionalnih i inostranih gostovanja, predstava „Edip“ po Sofoklu u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera, imaće dva izvođenja na Sceni „Muhsin Erturul“ u Istanbulu.

Gradsko pozorište u kome će hit produkcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostovati večeras i sutra, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, dobilo je ime po slavnom turskom glumcu i reditelju Muhsinu Erturulu (1892- 1979).

Hit predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta 22. i 23. januara gostuje u Istanbulu 2
Foto promo Neboša Babić/JDP

Ova, danas prestižna teatarska kuća u Istanbulu, počela je sa radom 1964. godine, a 2010. je otvorena nova zgrada, na istom mestu na kome je bila stara koja je delimično srušena.

Predstava „Edip“ je proteklih godinu dana učestvovala na jubilarnom desetom Interancionalnom teatarskom festivalu „Mitem” u Budimpešti, izvedena je u zagrebačkom ZKM-u, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu i u Ljubljani, na sceni Slovenskog narodnog gledališča Drama.

Karte za sva gostovanja su bile rasprodate mnogo pre izvođenja, a ansambl predstave je uvek ispraćan stajaćim ovacijama u prepunim salama, kao i svakog puta kada je predstava igrana u JDP-u.

U Sofoklovoj tragediji o „Edipu“, sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović.

Od premijere 17. septembra 2022. godine, „Edip“ je na matičnoj sceni odigran 40 puta, a videlo ga je skoro 22 hiljade gledalaca.
Karte za tri do četiri izvođenja mesečno rasprodate su odmah po puštanju u prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari