Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kulturna raznolikost je izuzetno važna za Srbiju i za EU, čiji moto je „Ujedinjeni u raznolikosti“, rekao je Fabrici novinarima na početnoj stanici u Dunavskoj ulici na Dorćolu.

Kako je podsetio, Unija 28 zemalja sa 500 miliona građana i 24 zvanična jezika svakodnevno neguje kulturne različitosti.

Ovu 2018. EU je proglasila Evrospkom godinom kulturnog nasleđa u kojoj će u Srbiji biti sprovedeno nekoliko projekata kao što su obnova sinagoge u Subotici, Golubačke tvrđave i Tvrđave u Baču, naglasio je Fabrici.

Fabrici, koji je od nedavno stanovnik Beograda, je izjavio da će mu vožnja autobusom biti prilika da vidi delove Beograda koje još nije upoznao.

Predstavu u režiji Dijane Milošević, izveli su glumci i muzičari Dah teatra u saradnji sa GSP, kompanijom Arriva i EU Info Centrom, u redovnoj vožnji ka Jerkoviću i nazad.

Na temu multietničke strukture gradova, suživota, tolerancije predstava je izvedena kao iznenađenje za putnike, koji žele da iz drugačijeg ugla upoznaju nasleđe Beograda.

Smeštajući pozorišni komad u autobus pozivamo na toleranciju, podsećajući da su istorija i svakodnevni život protkani uticajima raznih kultura i da su gradovi nastali radom i kreativnošću svih građana, bez obzira na etničku pripadnost, poruka je Dah tatra.