Predstava po čuvenom filmu Etorea Skole 1Foto: Dragana Udovicic

Beogradsko dramsko pozorište posle sedmomesečne pauze zbog pandemije virusa korona večeras se vraća na Veliku scenu „Olivera i Rade Marković“ premijerom komada „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića.

Tekst je nastao po motivima istoimenog kultnog filma Etore Skole iz 1976, a režiju potpisuje Lenka Udovički.

Skolin film je crna komedija, zasnovana na elementima neorealizma, sa Ninom Manfredijem u glavnoj ulozi, ovenčan nagradom Kanskog festivala.

To je zapravo groteskna priča o velikoj porodici iz Apulje, čijih nekoliko generacija živi u jednoj baraci u siromašnom predgrađu Rima.

Glavni junak je jednooki Đakinto Macatelo koji novac od osiguranja za gubitak oka ne želi da deli sa ostatkom porodice i mnogobrojnom familijom, što čini osnovu zapleta.

Situacija se dodatno komplikuje kad se Macatela zaljubi u prostitutku, dovodi je u kuću pored žive supruge, a potom zbog svađa i pokušaja trovanja prodaje baraku napuljskoj imigrantskoj porodici, ali njegova familija odbija da se iseli.

„Crnohumorna, na momente morbidna priča o svakojakom snalaženju brojne porodice da preživi u uslovima potpune nemaštine, smeštena je na obod Rima, u kartonsko naselje. Nema idiličnih pejzaža. Nema empatije. Nema ljubavi. Tu su samo pojedinačni interesi i želja da se zgrabi što više od onoga što je preteklo. Poznata istorija bolesti. Odavno se tu više ne zna ko je ružan, ko je prljav, a ko zao. Važno je samo da to nismo mi“, poručuje autor teksta Slobodan Obradović.

Zadatak autorskog tima: rediteljka Lenka Udovički, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, kompozitor Najdžel Ozborn, koreografija i scenski pokret Staša Zurovac, bio je da pokaže da je  „materijalna nemaština uvod u emotivnu i moralnu bedu i da svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte“.

– Sredinom sedamdesetih Etore Skola snima film o subproletarijatu u kome italijanski neorealizam izvrće naglavačke – tako nastaju „Ružni, prljavi, zli“. Film je brzo stekao kultni status kao duhovita groteska o jednoj familiji sa „dna kace“. Skola je u jednom intervjuu rekao: „Ako čovek ne može da razvija plemenitu ličnost koju nosi u sebi, kada je to blokirano sistemom i negde odozgo, to je takođe jedan vid eksploatacije. Kakvi nam se snovi prodaju, kakve vrednosti plasiraju, ko su heroji današnjice u svetu kapitalizma i za šta verujemo da će nas učiniti srećnima – to je sve blokada onoga što kao ljudska bića nosimo u sebi i trebalo bi da razvijamo, a što ne razvijamo.“ Ova teška tema prikazana je u predstavi isto kao i na filmu, sa puno humora, istina crnog. Film i jeste stekao kultni status jer daje priču na lud, duhovit način. To je i mene ponelo. U tom smeru smo radili predstavu – kaže Lenka Udovički.

Ona se večerašnjom premijerom vraća na scenu BDP u kome je započela profesionalnu karijeru. U predstavi igraju: gost iz Hrvatske Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Nina Janković, Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Iva Ilinčić, Marko Gvero, Milena Jančurić. Reprize su najavljene za 9, 10. i 11. oktobar. Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen – predviđeno je 200 posetilaca na predstavi, a mesta nisu numerisana.

Oktobarski repertoar

Iz BDP-a u oktobru najavlju tri premijere. Posle večerašnje „Ružni, prljavi i zli“, za 17. oktobar planirana je beogradska premijera predstave „Nije to to, studije Fausta“ u režiji Tomija Janežiča. Komad je nastao u koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja i premijerno je već igran u Sarajevu. Za 24. oktobar najavljena je primijeru predstave „Čitač“, po romanu Bernarda Šlinka, a u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Tokom ovog meseca na repertoaru pozorišta na Crvenom krstu biće i hit predstave „Kad su cvetale tikve“, režija Boban Skerlić i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari