Predstava "Pokondirena tikva" u čast nagrađenih na Danima Zorana Radmilovića 1Foto: Pozorište Zaječar

U čast nagrađenih odigrana je premijera predstave „Pokondirena tikva“ Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković. Publika je odlično prihvatila predstavu i nagradila glumce gromoglasnim aplauzom.

Predsednik žirija dr Miroslav Radonjić je rekao kako je žiri odlučio da dodeli dva brka u ovoj predstavi, Nataši Petrović i Milošu Tanaskoviću, ali da zbog propozicija to nije mogao jer ne može jedan glumac na istom  festivalu dobiti dva brka, a Tanasković je „Zoranov brk“već dobio za ulogu u predstavi „Emilija Galoti“. Zato je dodeljen samo jedan „Zoranov brk“ Nataši Petrović za ulogu Feme.

Na okruglom stolu posle predstave dr Miroslav Miki Radonjić je o predstavi „Pokondirena tikva“ pored ostalog rekao:

„Videli smo klasičnu postavku Jovana Sterije Popovića, bez nepotrebnog osavremenjivanja, pogotovo kada je u pitanju klasik, rodonačelnik naše dramaturgije, koji se iskazao u komedografiji. Rediljka Olivera Viktorović Đurašković  je najzaslužnija što smo odgledali jednu postavku čistu, jasnu i klasičnu  u rediteljskom čitanju.  Videli smo dobru predstavu, duhovitu, brzu, imala je vodviljsku brzinu, sve je bilo na jako visokom nivou i sasvim je jasno da će imati publiku, da će publika dolaziti više puta da je gleda“

Olivera Viktorović Đurašković je istakla da voli vodvilje, ali da oni više od drugih komada zahtevaju  ritam, što podrazumeva često igranje: „Teškoća u radu na predstavi nije bilo, svi smo disali kao jedan, u lepoj atmosferi. Fema je uvek prisutna osoba, Feme postoje i danas i postojaće uvek. Ona je nesrećna osoba, žena koja ostaje nigde. Ja lično mislim da je ona žrtva i to sam pokušala da ispričam, a eto koje god da je vreme, te proklete pare su kriterijum za razno, pa čak i za ljubav i za brak, a Fema samo želi da živi nešto što nije živela, želi da bude deo glamura. Zaista je bila žrtva. Raduje me što je publika  tako lepo primila predstavu.

Dobitnica „Zoranovog brka“ Nataša Petrović je istakla da zaječarsko pozorište sada  ima odličan ansambl, da svi glumci rade timski, kao jedan što se i vidi u „Pokondirenoj tikvi“ i  nije sakrivala uzbuđenje zbog vredne nagrade.

Miloš Tanasković je istakao da mu zbog smrti oca nije bilo do igre tokom rada na predstavi, ali da je zahvaljujući Oliveri i kolegama iz glumačkog ansambla koji su imali strpljenja i tolerancije, ipak odlučio da igra, na čemu im je bezgranično zahvalan.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je istakao da je vrlo zadovoljan predstavom i zahvalio Oliveri koja je uradila dobar posao. On je istakao da u svakom ansamblu postoje ljudi koji su njegovo sidro i daju mu stabilnost , a to su pored Nataše, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder i drugi.

„Vreme je da Miloš, kao izuzetan glumac, izabere tekst i predstavu koju će raditi u narednoj sezoni“, istakao je Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari