Predstava „Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović gostuje u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Pozorišna priča tri glumice o tri heroine iz Prvog svetskog rata „“Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović , a po tekstu Mihajla Vitezovića gostuje u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu 7. oktobra.

Pozorišna priča tri glumice o tri heroine iz Prvog svetskog rata „“Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović , a po tekstu Mihajla Vitezovića gostuje u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu 7. oktobra.

Predstava  prati tri glumice koje prikazuju živote tri heroine – Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

Predstava „Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović gostuje u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu 2
Foto : Dragan Jereminov

Predstavu izvode glumice i koleginice sa klase Milana Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović.

One su na svoj način oživele žene koje su ostavile veliki pečat u srpskoj istoriji, a tokom predstave sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice.

Povodom gostovanja u Pekingu glumice iz predstave su istakle:

„Veoma nam je drago što će naša predstava biti izvedena u Pekingu, i smatramo da je važno da predstavnike kulturnih institucija Kine i građane Pekinga upoznamo sa životima tri veličastvene žene iz srpske istorije. Reč je o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela.“

„Žensko srce u šinjelu“ premijerno je prikazana 2018. гodine, i od tada je odigrana 58 puta u mnogim gradovima širom Srbije i Republike Srpske.

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije predstava je podržana da gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je odigrana pred prepunom salom u novembru 2019.

Izvođenje predstave u Srpskom kulturnom centru u Pekingu omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Krupanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari