Predstavi “Ana Karenjina” sedam nagrada 1Foto Ivan Pančić - Timea Filep u ulozi Ane Karenjine

Predstavi “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta pripalo je sedam nagrada na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, čiji je Zrenjanin domaćin a predstave su se igrale širom Vojvodine.

Tako je “Ana Karenjina” nagrađena za najbolju predstavu Festivala, njen reditelj Dejan Projkovski za režiju, glumac Arpad Mesaroš za najbolju mušku ulogu za lik Vronskog dok je najbolja glumica Timea Filep, koja tumači Anu Karenjinu.

Ova predstava dobila je nagradu I za najbolju scenografiju, koju poptisuje Valentin Svetozarev, najbolji kostim koji potpisuje Marija Popučevska I specijalnu nagradu za koreografiju, koju potpisuje Olga Panga.

Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu rediteljka i književnica Vida Ognjenović, predsednica, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović od 19. do 26. aprila 2021. godine video je 11 predstava u izvođenju osam pozorišta.

Ravnopravna glumačka nagrada pripala je I Mariji Medenici, za epizodnu ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” Ive Andrića, režija i dramatizacija Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor.

Najbolja predstava za decu u celini je komad „Pozorištu s ljubavlju”, režija Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, Dečje pozorište, Subotica.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov za ulogu kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara”, u režiji Predraga Štrbca, Dečje pozorište, Subotica. Nagrada „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder”, tekst i režija Jovan Caran, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Drašku Adžiću za muziku u predstavi „Ujka Vanja” Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond. Specijalna nagrada za zajedničku igru ansambla pripala je predstavi „Semper idem” Đorđe Lebović, režija i dramatizacija Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor.

Specijalna nagradu dobio je i Kokan Mladenović za koncept predstave „Gustav je kriv za sve”, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica. Specijalna nagrada ide i autorskom timu predstave „Ujka Vanja” Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, za novo čitanje Čehova.

Žiri je dodelio specijalnu nagradu Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika”, režija: Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica i specijalnu nagradu Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve”, koncept i režija: Kokan Mladenović, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica. Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Ljuboslavu Majeri za predstavu „Gospodin Mokinpot” Peter Vajs, režija: Ljuboslav Majera, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin.

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama „Tri musketara”, , Dečje pozorište, Subotica.

Dodela priznanja održaće se danas u 18 časova u NP “Toša Jovanović” u Zrenjaninu nakon čega će u čast nagrašenih biti izvedena predstava Zaljubljivanje, autorski projekat, režija: Olja Đorđević, Pozorište mladih, Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari