Predstavljen spot za novi film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ 1Foto Bojan Petrović

Film na čiju se premijeru čeka već godinu dana, „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, posle mnogo odlaganja zbog pandemije stiže pred publiku 7. decembra, a na konferenciji za novinare u Kombank dvorani promovisan je spot „Lepe laži“, naslovne muzičke numere za novo ostvarenje kojim se naš kultni dramatičar i scenarista posle osamnaest godina pauze vratio „pokretnim slikama“ kao reditelj.

Muziku za „Lepe laži“ komponovao je Momčilo Bajagić Bajaga, i o saradnji na ovom filmu, pored Kovačevića, govorili su Lena Kovačević i Gordan Kičić, koji pevaju naslovnu numeru.

Podsećajući da je s Kovačevićem sarađivao i u filmu „Profesionalac“, iz kojeg je kao hit do danas ostala da živi i pesma „Pada vlada“, Bajaga je izrazio nadu da će i „Lepe laži“, za koje je tekst pisao Kovačević, publika voleti.

– I druge pesme u filmu „Nije loše biti čovek“ svi glumci zaista pevaju, nije bilo nikakvih trikova tokom snimanja, ali je bilo puno radosti. Veliki doprinos u radu na muzici i tokom čitavog procesa rada dao je i muzičar Saša Lokner, i mada je novi Duškov film teško smestiti u jedan žanr, može se ipak reći da je i muzički – rako je Bajaga.

Glumac Gordan Kičić, koga publika poznaje i kao rokenrolera (svira gitaru i imao je svoj kaver bend), prvi put u karijeri ima ulogu u kojoj peva, i kako je izjavio, veoma je srećan što je deo ekipe Kovačevićevog filma.

– Jedva čekam premijeru, svi smo radili s velikom radošću, a moja saradnja s Lenom Kovačević je bila fantastična. „Nije loše biti čovek“ je jedan višeslojni, duhovit i bajkovit film, ali i istinit, kao i sva Kovačevića dela do sada – rekao je Kičić.

Uz opasku da nikada do sada nije glumila, niti je ikada imala želju da bude glumica, džez pevačica, kompozitorka i tekstopisac Lena Kovačević (ćerka Dušana Kovačevića), takođe je istakla dobru atmosferu tokom rada na filmu „Nije loše biti čovek“, kao i to da nije imala puno replika.

– Ovaj film je kao san u odnosu na realnost koja zbog pandemije deluje kao horor, i zaista nam je doneo puno radosti. Snimali smo ga u tim strašnim danima, i taj rad je bio olakšanje za sve nas, vrsta bekstva od stvarnosti. Meni pogotovu. Neke replike koje imam sa Andrijom Miloševićem morale su da se ponavljaju, jer nisam mogla da se uozbiljim, stalno sam se smejala – opisala je Lena Kovačević svoje prvo glumačko iskustvo.

U džez klubu „Lisabon“ Kombank dvorane, gde je juče održana konferencija za novinare, i u samoj bioskopskoj sali, snimljene su neke od scena novog Kovačevićevog filma, o kojem on nije želeo detaljnije da govori, jer, kako je izjavio u svom duhovitom maniru, ni sam još ne zna šta je uradio.

– Pre dolaska ovde dobio sam informaciju da je moj prijatelj noćas preminuo, on je ove godine dvadeseti koji je otišao, i ja bih počeo ovu priču sa molbom ljudima da se vakcinišu. Većina njih koji su preminuli nije bila vakcinisana, i to je ono najvažnije u narednim mesecima, ili, ne daj Bože, godinama. A kad pominjem godine, ja imam jedan dobar ritam. Snimam novi film svakih dvadeset godina. „Balkanskog špijuna“ sam snimao početkom osamdesetih, „Profesionalca“ početkom 2000-e, a „Nije loše biti čovek“ 2021, i ako nastavim tako, videćemo se negde kad budem imao sto godina. Kad sam pomenuo ovu nesrećnu priču sa pandemijom, najavi filma „Nije loše biti čovek“ nedostaje – nije loše biti živ čovek. Situacija je takva da ćemo se moliti Bogu da premijera bude 7. decembra, kao što je najavljeno, da će dotle ova kuga malo da se smiri, i da ćemo moći da gledamo film u punim dvoranama. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovalu u njegovom trogodišnjem radu, počevši od produkcije, Miroslava Mogorovića i njegove kuće „Art &Popcorn“, do svih glumaca. Posebno mi je draga saradnja sa Bajagom, pošto je rečeno da je u ovom filmu dosta muzike. Videli ste spot, Lena i Kičić su stvarno dobro otpevali taj naslovni song. On peva još jednu rokenrol pesmu, trebalo je da bude malo više našminkan, ali je pružao otpor, nije se dao, čuvao je muško dostojanstvo – rekao je Kovačević, ističući da se nada da će i ovaj film imati lepu komunikaciju sa publikom, kao i sve što je do sada radio.

U velikoj glumačkoj ekipi filma „Nije loše biti čovek“, pored Kičića, likove glavnih junaka igraju: Vojin Ćetković, Branka Katić, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, Hristina Popović, Boris Milivojević, Andrija Kuzmanović, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov…

Direktor fotografije je Goran Volarević, scenograf Mile Jeremić, a koproducenti novog Kovačevićevog filma su Contrast Studios, Terminal 3, Cinnamon Film.

Podršku su dali Filmski centar Srbije i Hrvatski audiovizuelni centar.

Kovačević: Ni sam ne znam šta sam uradio

– „Nije loše biti čovek“ je jedna neobična, paranormalna priča, pa sad, ko veruje, veruje, ko ne veruje, uveriće se. Kad sam napisao „Sabirni centar“, mnogi nisu verovali, pa se ustanovilo da je dosta toga istinito. Eto, to je nešto što je osnovno, i u ovoj priči dosta udela ima i ta kuga koja nas je zadesila, tako da smo mi sa pripremama za film krenuli pre četiri godine. Onda smo snimali jedan dug period, to je bio rad u tišini, na neki način nam je to išlo i naruku, jer smo imali beskrajno vremena da radimo. Premijera „Nije loše biti čovek“ bila je najavljena u decembru prošle godine, i ja se nadam da će se publici film svideti. Ne bih sada opširnije da govorim pošto je film zasnovan na nekoliko segmenata, i meni je kao autoru prilično teško da ga prepričavam, jer ni sam ne znam šta sam uradio – izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari