Predstavljena knjiga Koraksovih karikatura "Bez reči": "Karikature veća istina od same stvarnosti" (VIDEO) 1Foto: Danas/Bojan Cvejić

Knjiga karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa “Bez reči” koja je izašla u izdanju Dan Grafa predstavljena je u MTS Dvorani, a događaj je mogao da se prati uživo preko Danasove Fejsbuk stranice.

Knjiga se može poručiti u onlajn prodavnici Danasa na OVOM LINKU.

O knjizi su govorili karikaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić i profesor Ivan Čolović. Razgovor je vodila urednica knjige Jelka Jovanović.

Ova knjiga predstavlja svojevrsnu zbirku karikatura koje su kroz svoju 25 godina dugu saradnju objavljivane u dnevnom listu Danas, a priređena je za proslavu 25. rođendana ovih dnevnih novina.

Karikature za objavljivanje u knjizi odabrali su Koraks i njegova ćerka Tanja.

„Ne bismo mi postojali da uz nas nije bio bataljon vernih čitalaca“, rekao je na početku promocije glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, zahvalivši svima koji su Danasu čestitali rođendan.

„Za vreme vladavine Slobodana Miloševića svakog dana osim subote objavljivao sam karikature, a nisam se zaustavio ni dan-danas, svaki dan sam imao temu koja se nametnula. Moj zadatak je bio da prokomentarišem u svom krivom ogledalu kao karikaturista. Volim kad karikatura kao plakat odmah pokazuje o čemu se radi. Kad neko bude pravio istoriju treba da ima u vidu da su karikature veća istina od same stvarnosti. Da karikatura preko likova i poruka koje nosi žigoše sve što se dešava“, rekao je Predrag Koraksić Koraks.

Za vreme vladavine Slobodana Miloćevića objavljeno je oko 3. 700 Koraksovih karikatura, a nakon 5. oktobra bilo ih je oko 4.000.

Karikaturista Dušan Petričić se prisetio vremena dok je s Koraksom radio u “Večernjim novostima”.

„Koraks je imao sluh i njuh da tada u Večernje novosti dovuče ljude. Za mnoge je vreme titoizma bilo vreme neslobode, ali u odnosu na današnje vreme slobode, jeste bilo. Jedino Tito nije mogao da se crta. Razvijen je sistem filozofske karikature bez reči koja je kritikovala sve gluposti onog režima. Publika iz tog vremena umela je da čita između redova i prati karikature. Koraks je u život vratio formu novinske političke karikature sa likovima političara koji su odgovorni za sve ono što nam se dešava“, kazao je Dušan Petričić.

Profesor Ivan Čolović je ukazao da je navikao da Koraksove karikature čita kao neku vrstu političkog barometra i podsetio na neke likove i simbole koji se često pojavljuju na Koraksovim karikaturama.

Predstavljena knjiga Koraksovih karikatura "Bez reči": "Karikature veća istina od same stvarnosti" (VIDEO) 2
Foto: Danas/Bojan Cvejić

„Neki likovi kao što su Šešelj i Vučić imaju zarđalu kašiku koja jeste simbol glavnog toka politike u Srbiji. Tu su i razni nebeski likovi koji su za zemaljskog života imali veliku moć, a lik Vojislava Koštunice je ni na nebu ni na zemlji. Oličenje najveće moći kome se svi od 2014. klanjaju je Vladimir Putin koji je apsolutni gospodar života i smrti. Koraksove karikature slikaju ljude i događaje koji su nas sluđivali i sluđuju nas, pomažu nam da ne potonemo. Predložio bih da se ova knjiga zove ‘Mir, stabilnost, Koraks'“, duhovito je primetio Ivan Čolović.

Sve veće prisustvo interneta, portala i društvenih mreža utiče i na poimanje karikature.

Koraks je rekao da nema Fejsbuk i da ne prati društvene mreže, da o reakcijama na svoje karikature čuje od onih koji su korisnici društvenih mreža.

„Radim u fotošopu. Imam problem s rukama. Nekad mi za crtanje karikature treba pet do šest sati. Ali, neću da odustanem. Istrajaću dok budem mogao“, kazao je Koraks.

Dušan Petričić je primetio da je šteta koju društvene mreže prave svima nama nemerljiva.

Sagovornici su se složili u konstataciji da postoji cenzura koju sprovode mašine i da je do živog čoveka na Fejsbuku nemoguće doći.

Naročito se to događa kad je reč o antifašističkim karikaturama na kojima su naslikani fašistički simboli poput svastike, a algoritam ih ne prepoznaje.

„Nisam o tome informisan. Čitav život sam bio antifašista. Imam preko 80 godina i dobro znam šta je bilo“, ukazao je Koraks.

Za Ivana Čolovića situacija sa cenzurom u virtuelnom prostoru je mnogo kompleksnija.

„Više ne postoji cenzor s jedne i slobodni mediji s druge strane. Neko ko ne razume Koraksovu karikaturu ne razume ni samu karikaturu.“

Dušan Petričić je podelio svoje iskustvo da mu je Fejsbuk dva puta zabranjivao karikature, pa da su ih posle vratili.

„Morao sam da pišem napomenu da je karikatura antifašistička“, pa je onda nisu skidali rekao Dušan Petričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari