Koraks: Kako smo "mirili" Miloševića i Holbruka 1Foto: Ambasada SAD

Karikaturista Danasa Predrag Koraksić Koraks sastao se pred praznike sa novopostavljenim ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, poštovaocem njegovih karikatura još iz vremena devedesetih, kada je američki diplomata, u svojoj bogatoj karijeri, imao neke značajne uloge u dešavanjima na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Među ključnim istorijskim trenucima kojih su se Koraks i Hil prisećali tokom prijateljskog razgovora održanog na Hilov poziv, našli su se i pregovori jugoslovenskih vlasti i kosovskih Albanaca 1998. godine.

Hil je u tom periodu, kao član pregovaračkog tima specijalnog izaslanika SAD za Balkan Ričarda Holbruka odigrao možda i svoju ključnu rolu na ovim prostorima, ali i u događajima koji su sledili, neuspešnom samitu u Rambujeu i kasnijem NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Jedan od upečatljivih momenata je i Holbrukova poseta Kosovu u junu 1998, koja je ovekovečena zapamćenom fotografijom u selu Junik kod Dečana, na kojoj on, u čarapama, sedi sa naoružanim i pritom obuvenim vojnikom OVK, za koga će kasnije štampa pisati da je jedan od komandira vojske kosovskih Albanaca, dok će Holbruk kasnije tvrditi da je susret bio slučajan i neočekivan.

Na čuvenu fotografiju Koraks se nadovezao sličnom karikaturom, objavljenoj u tadašnjoj Našoj Borbi, na koju je, osim Holbruka, smestio i predstavnike zaraćenih strana, takođe bez obuće.

– U vreme kada se to dešavalo, ja sam napravio karikaturu na osnovu te fotografije, na kojoj sam predstavio hipotetičku situaciju, ali se ona savršeno poklopila sa onim što se zaista događalo, a da to nisam ni znao, priča Koraks za Danas.

Koraks: Kako smo "mirili" Miloševića i Holbruka 2

Koraksić opisuje scenu koju je predstavio na ironičnom crtežu, na koji je, osim Holbruka i naoružanog pripadnika OVK, smestio i Slobodana Miloševića i Ibrahima Rugovu.

– Na jugu je običaj da se svi izuvaju kada ulaze u kuću. Napravio sam karikaturu gde oni sede na dušecima, kako se to na Kosovu radi, Milošević, Holbruk i Rugova, i svi su u čarapama, a u sredini je taj gerilac u uniformi OVK, jedini obuven. Na sebi ima bakandže, za svaki slučaj, ako nešto iskrsne, priča Koraks i nastavlja.

– Međutim, ono što nisam znao tada, a sada mi je Hil ispričao je da se Milošević strašno naljutio na Holbruka i uvredio jer je ovaj išao da poseti OVK borce, i da je rekao kategorično da neće više da razgovara sa njim, dodaje Koraks.

Kako mu je ambasador pri poslednjem susretu ispričao, to je u tom momentu bio ogroman problem, pa je Hil imao ulogu da nekoliko puta razgovara sa Miloševićem i nagovara ga da odustane od te namere i sretne se sa Holbrukom.

– Baš ga je ubeđivao i bilo je napeto jer je to bio trenutak takav da su morali da se nastave ti razgovori, a Milošević to nije hteo. Posle upornog ubeđivanjem, na kraju je Milošević promenio odluku i nastavio razgovore sa Holbrukom. Moja karikatura se uklopila u situaciju koju nisam ni znao, iako to ne govori direktno. Milošević se naljutio, a ja sam ih nacrtao sve zajedno, kao da sam ih „mirio“, komentariše Koraksić kroz smeh.

Inače, navedena karikatura se nalazi među 600 izabranih u zbirci karikatura Predraga Koraksića iz perioda Miloševićeve vladavine, koju je on poklonio Kristoferu Hilu prilikom njihovog nedavnog susreta. A naš karikaturista je od ambasadora dobio na poklon zbornik radova čuvenog američkog karikaturiste Herbloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari