Predstavnici Evropa Nostra posetiće arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, Beogradsku tvrđavu, Memorijalni kompleks Staro Sajmište 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Povodom šezdesetogodišnjice Evropa Nostre, pokretanja pilot-projekta Haba evropskog nasleđa i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija, uz podršku Evropske Komisije, Delegacije EU u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma organizuju nekoliko važnih događaja ove nedelje u Beogradu, od kojih je najvažniji Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum) koji će se održati u Beogradu u petak, 19. maja 2023. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1 sa početkom u 9 časova

Pored toga dan pre Foruma, Evropa Nostra će održati svoj interni godišnji sastanak, a uvaženi pripadnici ove važne svetske organizacije će obići nekoliko važnih lokaliteta naše kulturne baštine, grupa 1, koju predvodi Herman Parcinger (Hermann Parzinger), izvršni predsednik Evropa Nostre posetiće arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, grupa 2: koju predvodi Gi Klos (Guy Clausse), izvršni potpredsednik Evropa Nostre posetiće Beogradsku tvrđavu koja je 2020. godine uvrštena na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi, dok će grupa 3 posetiti Memorijalni kompleks Staro sajmište, Evropsku delegaciju predvodi Loran Levi-Stros (Laurent Lévi-Strauss), član Odbora Evropa Nostre.

Takođe, veče pred početak Foruma, u četvrtak 18. maja sa početkom u 20.30 časova u Kolarčevoj zadužbini, a u saradnji sa Evropa Nostrom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, održaće se koncert Evropskog orkestra mladih koji će biti posvećen mladima u Srbiji i poruci solidarnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

Godišnji sastanak Evrope Nostre u Beogradu za nas je posebno značajan, jer predstavlja još jednu priliku da podsetimo da je i Srbija deo najveće evropske mreže organizacija civilnog društva sa bogatim iskustvom u očuvanju evropske kulturne baštine.

Nakon dugogodišnjeg delovanja u Srbiji, na prostoru bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana, i kao deo porodice evropskog nasleđa Evropa Nostra, došli smo do zaključka da brojni izazovi i pitanja sa kojima se suočavamo, posebno u oblasti ugroženog nasleđa, treba da se rešavaju multisektorskim, održivim i holističkim pristupom.

U Srbiji, posebno u Beogradu i drugim gradovima, svedoci smo investicione ofanzive koja ne uvažava principe urbanog i ruralnog razvoja koje promovišu FARO konvencija, inicijativa Novi evropski Bauhaus, kao i Deklaracija iz Davosa iz 2018. godine koju je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Problema je mnogo, a važan deo rešenja leži u stvaranju agore, mesta za debatu, učešće, inkluziju i demokratski dijalog svih aktera iz javnog, privatnog i civilnog sektora koji utiču na očuvanje našeg nasleđa.

Potrebno nam je mesto gde možemo da razmenimo važna saznanja, utičemo na stvaranje svesti o značaju kulturnog nasleđa kao suštinskog dela kulturnih i razvojnih politika.

U fragmentiranom političkom okruženju, na organizacijama kao što je Evropa Nostra koja imaju dugu istoriju i kredibilitet u svom delovanju jeste upravo da obezbede mesto susreta za sve zainteresovane građane, organizacije i institucije. Pozivamo vas da nam se priključite, poručuju iz Evropa Nostra Srbija

Debata je podeljena u tri važne sesije uz učešće uvaženih imena iz Evrope Nostre iz cele Evrope, do aktivista koji svojim primerom pokazuju dobre prakse u očuvanju kulturnog nasleđa.

Forum će otvoriti Irina Subotić, predsednica Evropa Nostra Srbija, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, i ambasadori EU zemalja u Srbiji, zatim Tobijas Flesenkemper (Tobias Flessenkemper), šef misije Saveta Evrope u Beogradu, Herman Parcinger (Hermann Parzinger) izvršni predsednik Evropa Nostre, Snežana Kvadvlih-Mihailović (Sneška Quaedvlieg-Mihailović), generalna sekretarka Evropa Nostre, kao i Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari