Veliki značaj nasleđa kulture 1Foto :FoNet/panacomp.net

Rad na baštini, nasleđu je rad na unapređenju budućnosti Srbije, istakla je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević tokom Beogradskog foruma za kulturno nasleđe, koji organizuju Evropa nostra, Evropa nostra Srbija uz podršku Evropske komisije, Delegacije Evropske unije i Delfi ekonomskog foruma.

Za organizaciju Evropa nostra Srbija posebno je značajno što je godišnji sastanak upriličen u Beogradu, jer je to prilika da se ukaže da je i Srbija deo najveće evropske mreže organizacija civilnog društva sa bogatim iskustvom u očuvanju evropske kulturne baštine.

Na skupu kojim se obeležava i 60 godina od osnivanja pan-evropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa nostra, Miščević je istakla da se dve važne stvari odnose na pitanje očuvanje kulturne baštine u Srbiji.

„To je pitanje našeg identiteta koji doprinosi i unapređenju vrednosti, ali i Evrope kakve danas jeste. Drugo važno pitanje je pomoć koju dobijamo u tom segmentu“, kazala je Miščević.

Ona je zahvalila Evropskoj uniji zbog pomoći na obnovi tvrđava Fetislam i Bač, kao i Golubačke tvrđave i Vizitorskog centra u Lepenskom viru, dodaši da se očekuje još podrške u ovoj oblasti.

Izvršni direktor Evropa nostre Herman Percinger istakao je da Srbija ima izuzetno kulturno i prirodno nasleđe i da je sigurno svaki student istorije, iz bilo kog dela sveta, sigurno čuo za Lepenski vir.

„To je izuzetno i jedinstveno, svako to mora da vidi, i ne samo to već i nalazište u Vinči, pa Novi Pazar. Kada pogledamo mapu vidimo koliko ima važnih istorijskih tačaka u Srbiji“, kazao je Percinger.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je kulturno nasleđe direktna veza sa istorijom, sa vrednostima, ali da je istovremeno važna za buduće generacije.

„Moramo to da iskoristimo za bolju budućnost, i možemo da iskoristimo to za budućnost i za bolje društvo, zato podržavam rad Evropa nostre“, rekao je Žiofre.

FoNet/panacomp.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari